Kadayıf dolması nasıl yapılır? Gerekli malzemeler ve püf noktaları nelerdir?

Şerbetli tatlı deyince ilk akla gelenlerden biri olan kadayıf dolmasının tarifini sizler için hazırladık!

Kadayıf dolması nasıl yapılır? Gerekli malzemeler ve püf noktaları nelerdir?

Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen lezzetlerden birtanesi kadayıf dolması! Bu lezzeti pratik bir tarif ile sizler için hazırladık. Şerbetli tatlı sevenlerdenseniz mutlaka denemelisiniz. İşte nam-ı Osmanlı'ya uzanan muhteşem kadayıf dolması tarifi ve püf noktaları.

Malzemeler

250 gram tel kadayıf
1 su bardağı ceviz içi
Sıvı yağ

Bulamaç için;

2 yumurta 
Yarım çay bardağı süt  su karışımı

Şerbeti için;

3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker

Yapılışı

İlk önce şerbetin hazırlanması ve soğuması için bekletilmesi gerekir. Bir tencereye su ve şeker koyularak, kıvamlı bir hale gelinceye kadar şerbet kaynatılır. Kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara alınır. Daha sonra ceviz içleri dövülür. Tel kadayıftan eliniz ile bir parça kopartılıp, avuç içi genişliğinde olacak şekilde didiklenir. İçine önceden hazırlanmış olan dövülmüş ceviz içlerinden bir kaşık alınarak ve sarmaya başlanır. Kadayıfın yarısına gelince dolma gibi kenar kısımlar içe kıvrılır. Kadayıf sarılırken ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Kadayıfların sarım işi bittikten sonra yumurta güzelce çırpılır, su ve süt karışımına eklenerek karıştırılır.

Sarılan kadayıflar bu karışıma tek tek batırılır, batırılan kadayıflar bir tepside bekletir. Kadayıfları hazırlanan karışıma çok bulamamak, hemen batırıp çıkartmak gerekir. Daha sonra uygun bir tavaya kızartmalık yağ koyulur ve ısıtılır. Isıtılmış olan yağa kadayıf dolmaları tek tek koyulur ve nar gibi kızarana kadar kızartılır. Kadayıf dolmaları tavadan alındığı gibi önceden hazırlanmış, soğuması için bekletilmiş olan şerbetin içine atılır ve iki dakika kadar şerbetin içinde bekletilir. Daha sonra şerbetten çıkartılarak soğuması bekletilir.

Yorumlar