Kadınların başı neden ağrıyor?

Erkeklerin en çok şikayet ettiği konulardan biri olan kadınların "baş ağrısı mazereti" aslında migren hastalığının belirtisi olabilir.

Kadınların başı neden ağrıyor?

Baş ağrısı toplumda en sık görülen şikâyetlerin başında gelir. Baş ağrısı şikâyeti olanların oranı toplumda yüzde 90’lara ulaşır. Tüm baş ağrılarının yüzde 90’ını ise migren ve gerilim tipi baş ağrıları oluşturur. Uzmanlar; uykusuzluk, yorgunluk, açlık ve hazır gıda tüketiminin baş ağrısına neden olabileceğini belirtiyor ve ekliyor: “ Baş ağrısı en fazla 3 gün sürer ve genellikle 3-5 saat devam eder. ”

Baş ağrıları migren habercisi olabilir
Migren, uygarlık kadar eski bir hastalıktır. İsa'dan önce 1200 yılında yazılmış bir Mısır papirüsünde mig­renden bahsedilir. Tıp biliminin babası Hipokrat da migreni tanımlamıştır. Bilimin en eski ve en doğru ta­nımlaması ise Kapadokyalı Aretaeus tarafından İsa'­dan sonra 130 yılında yapıldı. Aretaeus, migreni, mi­de bulantısı, halsizlik, baş dönmesi ve gün ışığına kar­şı tahammülsüzlükle birlikte görülen ve tek yönlü (ba­şın bir tarafında görülen) başağrısı olarak tanımlar. Yarım yüzyıl sonra gelen bu hastalık için "kafatası­nın yarısı" anlamına gelen "hemicrania" sözcüğünü kullanmıştır. Bu sözcük, zamanla "megrim", daha sonra da "migren" halini alır.

Migren hastalığının belirtileri
Bazı migren hastaları ağrının geleceğini önceden anlarlar ve çoğunlukla hastalarda bu hafif bir huzursuzluk ve durgunluk hissi olarak kendini gösterir. Bunlara öncü belirtiler denir, daha sonra parlak ışık çakmaları, yarım görme, bulanık görme gibi auralarda olabilir. Bu auralı migrendir. Bazen ciddi sonuçlar doğurabilir. Migrende yaş sınırlaması olmadığı gibi, ilk migren ağrıları çocukluk ve gençlik yaşlarında ortaya çıkar.

En fazla kadınları etkiliyor
Dünyanın dört köşesinde migrenden şikâyetçi olan milyonlarca insan vardır. Yalnızca İngiltere'de­ki migren hastalarının sayısı beş milyonu aşkındır ki, bu da toplam nüfusun yüzde 12'sidir. Kadın migrenlilerin sayısı, özellikle "migrensel nevralji" denilen rahatsızlıkta erkeklere oranla çok fazladır. Kız ya da erkek çocuklarda migrene yakalanma şansı başlan­gıçta eşittir. Ancak erginlik döneminin başlamasıy­la kızların migrene yakalanma şans' erkeklere oran­la daha artar.

Kimi zaman oldukça basit ve dayanılabilir ağrılar halinde görülen, ancak çoğunlukla büyük ölçüde ıs­tırap veren migren beraberinde birçok belirtiler de gösterir. Bunların içinde en önemli olanı, ağrı sıra­sında beynin bir bölümünün etkilenmesinden kaynak­lanan görme, konuşma ve duyumsama bozukluk­larıdır.
Yorumlar