KAGİDER'den 2015 çağrısı: 5 milyon kadına iş 50 bin yeni girişimci kadın!

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), 8 Mart Dünya Kadın Emekçiler Günü vesilesiyle, kadın odaklı beklentilerini kamuoyuyla paylaştı.

KAGİDER'den 2015 çağrısı: 5 milyon kadına iş 50 bin yeni girişimci kadın!

KAGİDER’in 2025 yılına kadar Türkiye’de kadın hakları, kadın istihdamı, kadın temsiliyeti ve kadın girişimciliğiyle ilgili gerçeklemesini hedeflediği birçok beklentisi var.

KAGİDER, 2025 yılına kadar; kurumlarda kadın çalışan ve üst düzey kadın yönetici oranının %50 olması, KAGİDER’in girişimcilik eğitimini tamamlayıp işini kuran kadınların sayısının 50 bine ulaşması, genel ve yerel yönetim fotoğraflarında erkekler kadar kadınların da görünmesi ve kamunun kadın girişimciliğinin artırılması için ihalelerde kadın tedarikçiler için %50 hedef koymasını bekliyor.

MEDYAYA EŞİTLİKÇİ DİL ÇAĞRISI

KAGİDER’in beklentileri arasında 2025 yılına kadar medyanın iletişim dilinde kadın-erkek eşitliğini bütünüyle içselleştirerek, toplumda eşitlikçi dilin benimsenmesini sağlaması da bulunuyor. Ayrıca kadınların istihdama katılması ve istihdamda kalabilmesi için 20 bin kadın girişimcinin kreş açması ve hükümetin kreş teşviklerinde bulunması çağrısı da dile getiriliyor.

Türkiye’de kadın akademisyen oranının %43 olması ve kadının toplumsal durumunun analiz edilip sorunların tespit edilerek, çözüm haritasının oluşturulmasına bilimsel katkıda bulunulması; yanı sıra Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) her türlü veriyi cinsiyet eşitliğini göz önüne alan bakış açısı ile derlemesi de KAGİDER’in beklentileri arasında.

KAGİDER’in ulusal ve uluslararası tüm sivil toplum kuruluşlarından beklentisi; kız çocukların eğitiminden kadın sağlığına, işte eşit ücret hakkından kadına karşı şiddetle mücadeleye kadar kadın hareketinin her alanında varlık gösterilmesi yönünde. Dernek sanat camiasına ise kadınların hak mücadelesinin gündemde tutulması için çağrıda bulunuyor.

2015'E KADAR 5 MİLYON İSTİHDAM

KAGİDER’in açık mektubunda, eğitim ve çalışma şartlarındaki eşitsizlikle mücadele eden ve her biri ayrı bir başarı hikâyesi olan tüm genç kızlar ile emekçi ve girişimci kadınlara; yanı sıra genç kızlara ilham olan ve kadın hakları mücadelesine ses veren iş kadınlarına da teşekkürlerini sunuyor.

KAGİDER’in önemli bir çağrısı da, 2014 yılında G20 Brisbane Liderler Zirvesi’nde 2025 yılına kadar 3 milyon kadının daha istihdama katılması için imza atan Türkiye Cumhuriyeti’nin hedefini aşarak 5 milyon kadının işgücüne katılmasını sağlaması yönünde.

Kagider Başkanı Sanemi Oktar

HAYALLERİMİZİ PAYLAŞIRSAK GERÇEKLEŞİR

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesi ile bir açıklama yapan KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ise şunları söylüyor:

“8 Mart’ta farklı ve herkesi düşünmeye sevk edeceğini umduğumuz böyle bir çağrıyla Türkiye’deki kadınların geleceğe yönelik umutlarını dile getirmek istedik. Bazılarına hayal gibi görünebilir. Ama eğer toplum olarak bu hayalleri paylaşırsak 2025 yılında umutlarımızın, beklentilerimizin gerçekleşmemesi için hiçbir neden bulunmuyor. Türkiye bütün bunları hayata geçirecek ekonomik ve sosyal güce sahiptir. Yeter ki toplumda bu yönde kararlı bir irade olsun. Yeter ki kadınların toplumda her alanda hak ettikleri konumu kazanmalarını zorlaştıran erkek egemen, cinsiyetçi kültürle mücadele edilsin. Türkiye’nin ülke olarak 2023’e ve ötesine uzanan bir vizyonu var. Bu vizyonun hayata geçmesi de kadınların ekonomik ve sosyal alanlarda güçlenmesine bağlıdır. Dolayısıyla bizim hayallerimiz Türkiye’nin geleceğidir.”

 

Yorumlar