Karaciğeri temizlemenin yolları nelerdir? Karaciğeri temizlemenin doğal yolları nelerdir?

Karaciğer rahatsızlıkları vücudun çeşitli yerlerinde reaksiyon göstermektedir. O halde karaciğeri temizlemenin yollarını sizler için derledik.

Karaciğeri temizlemenin yolları nelerdir? Karaciğeri temizlemenin doğal yolları nelerdir?

Vücudumuzun en önemli ve hayati değer taşıyan organlardan bir taneside karaciğerdir. Tükettiğimiz besinler vücudun çeşitli yerlerine etki etmektedir. Bunlardan bir taneside vücudun önemli işlevlerini yerine getiren organ ise karaciğerdir. Karaciğer vücudun bir çok fonksiyonundan metabozlizma, sindirim ve bağışıklık sisteminden sorumludur. Karaciğerin temizlenmesinde bir çok gıda etkili olabilir. Bu bitkiler karaciğerin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için fayda sağlamaktadır.

1) KARAHİNDİBA KÖKÜ

Harvard Tıp Okulu eğitim hastanesinden Beth Israel Deaconess’e göre, birçok doğal tıp hekimi karaciğer detoksifikasyonu için karahindiba kökü kullanmışlardır. Karahindiba geçmişte, baş ağrısı, Kabızlık, göz problemleri, cilt problemleri, gut ve yorgunluk gibi karaciğer konjesyonunun (tıkanıklığının) belirtilerinin giderilmesi için kullanılmıştır. Karahindiba diüretik etkiye sahiptir ve aynı zamanda safra salgısını artırır, zayıf karaciğer fonksiyonunun neden olduğu belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir. Karahindiba kökü sıvı tentür formunda, bitkisel ekstre veya kurutulmuş formda alınabilir. Karahindiba kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışınız.

2) PEYGAMBER DİKENİ

Dr. Terry Willard’a göre, peygamber dikeni karaciğer hücrelerini yenileyebilir ve koruyabilir. Peygamber dikeninin aktif bileşeni,  yükselmiş karaciğer enzimlerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu bitki hepatit ve siroz tedavisinde kullanılabilmesinin yanında safra taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Dr. Willard, bu bitkinin antioksidan, anti-inflamatuar, antifibrotik ve anti bakteriyel özelliklere sahip olduğunu belirtir. Peygamber dikeni bitkisi kurutulmuş formda, sıvı ekstre olarak veya kapsül formunda alınabilir. Peygamber dikeni bitkisini kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışınız.

3) ENGİNAR YAPRAĞI

Enginar Akdeniz’e özgü bir bitki, Yunan ve Roma dönemlerinde de tüketilen lezzetli bir yiyecektir. Bir Çin bitki uzmanı ve aynı zamanda akapunktur uzmanı olan Amelia Hirota’ya göre, enginar yaprağı, karaciğerin eliminasyon işlevlerini artırabilir. Enginar yaprağı içinde bulunan asitler, toksinlerin karaciğerden, bağırsaklara atılmasını sağlayan safra üretimini uyarmak için yardımcı olabilir. Safra yağ ve kolesterolün parçalanmasına yardım etmesinin yanı sıra yağda çözünen vitaminlerin vücut tarafından emilmesine yardım eder. Enginar yaprağı, kuru ot formunda veya sıvı tentür olarak alınabilir. Enginar yaprağı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışınız.


4) DULAVRATOTU KÖKÜ

Yabani havuca benzeyen ve Ortaçağ’da, yaygın olarak tüketilen dulavratotu, günümüzde Japonya ve Portekiz’de halen tüketilen bir besin kaynağıdır. Sağlık ve Beslenme dergisine göre, dulavratotu kökü mukoza zarını koruyan ve irritasyonu azaltılmasını sağlayan, kompleks bir şeker olan inülin içerir. Bu bitki, özellikle ağır metallerin sebep olduğu toksisiteyi azaltmaya yardımcı olabilir. Dulavratotu da anti bakteriyel ve antifungaldır, ayrıca karaciğerde safra üretimini ve idrar üretimini teşvik etmeye yardımcı olabilir, böylece toksinler kolayca sistem dışına atılır. Dulavratotunu pişirip, ortaya çıkan suyu çay olarak içebilirsiniz. Dulavratotu kökü kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışınız.

Yorumlar