Kimyasal gebelik yaşayanlar ne zaman hamile kalabilir?

Kimyasal gebelik yaşayanlar ne zaman hamile kalabilir sorusunun yanıtı doktorlara göre 1 ay sonra. İşte sessiz düşük yani kimyasal gebelik hakkında her şey.

Kimyasal gebelik yaşayanlar ne zaman hamile kalabilir?

Kimyasal gebelik yaşayanlar ne zaman hamile kalabilir? Her iki kadından birinde görülen halk arasında sessiz düşük olarak da anılan kimyasal gebelik sonrası anne adaylarının en çok merak ettiği soru bu. Kimyasal gebelik sonrası hamilelik süresi anne adayının durumuna göre belirlenen bir süreç. Eğer bir kadın ilk gebeliğinde kimyasal gebelik yaşarsa hamile kalmak için 1 ay beklemesi ve ardından yeniden çocuk sahibi olmak için birliktelik yaşaması normal karşılanıyor. Ancak eğer iki veya daha fazla kimyasal gebelik yaşanmışsa mesela 3 kez üst üste kimyasal gebelik yaşanan bir durum varsa o zaman tıbbi olarak kimyasal gebeliğin nedenleri araştırılması gerekir. Böyle bir durumda kimyasal gebelik yaşayanlar hamile kalmamalı. Çünkü kimyasal gebeliğe neden olanların altında genetik anormallik yada bir hastalık olup olmadığının iyice tespit edilmesi gerekir. Sadece 1 kez kimyasal gebelik yaşayanlar için de hamile kalmadan önce 1 ay beklemesi öneriliyor. Bu süre zarfından kimyasal gebeliğe neden olduğu düşünülen şeker, trioid ve guart testleri anne adaylarına yapılıyor. Bu testlerden birinde olumsuzluk görüldüğü zaman hamile kalmadan önce bu değerlerin düzene sokulması öneriliyor. 

Kimyasal gebelikle ilgili diğer bilgiler de şöyle:

KİMYASAL GEBELİK-SESSİZ DÜŞÜK NEDİR?

Kimyasal gebelik bir diğer adıyla sessiz düşük normal bir hamilelik bulunmadan döllenen bir yumurtanın sağlıklı bir embriyo gelişmesi olmadan varlığını sürdürmesi durumuna verilen addır. Kimyasal hamilelik aslında çok erken bir düşüktür. Çoğunlukla hamilelik testi yada laboratuvar testleri yapılmadan kimyasal gebeliğin varlığı tespit edilemez. Hamilelik testi yaptığınızda sonuç pozitif çıkabilir. Ancak bu durum her zaman sağlıklı bir hamilelik ve embriyo gelişimi olduğu anlamına gelmez. Kimyasal gebelikte de hamilelilikte olduğu hCG seviyesi yükselir. Dolayısıyla gebelik testleri pozitif çıkar. Ancak ultrason incelemesinde embriyo, plasenta ve kalp atışı gibi hayat belirtileri gözlenmez. Kimyasal gebelik yaşayan bir çok kadın bu durumu anlamayabilir. Çok sık karşılaşılan bir durum olan kimyasal gebelik aslında gerçek bir gebelik değildir. 

KİMYASAL GEBELİK NASIL ANLAŞILIR?

Kimyasal gebelik tüm düşüklerin yüzde 50 ila yüzde 75'ini oluşturur. Kimyasal gebelik belirtilerinden en yaygın olanı kanamalardır. Kimyasal gebelikte, hamilelik testi pozitift çıktıktan bir kaç hafta sonra kanamalar meydana gelir ve döllenen yumurta vücut dışına atılır. Kimyasal gebelik, hamileliğin erken döneminde gerçekleştiğinden, kadınlar, kimyasal hamilelik yaşarken gebe kaldıklarını bile bilmiyor olabilirler. Pozitif bir gebelik testini takiben hafif lekelenme veya kanama, düşük yapmak yerine gebelik belirtileri olabilir.

KİMYASAL GEBELİK OLMAMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Öncelikle kimyasal gebelik annenin hatalarından dolayı olmaz. Bunu söyleyerek söze başlayalım. Kimyasal gebelik neden olur sorusuna ise şöyle yanıt verebiliriz:

Kimyasal gebeliğin anlaşıldığı sırada bir yumurta ve bir sperm, hızla hücre bölünmesi yoluyla büyümeye başlayan bir zigot oluşturmak için kromozomları (her ortaktan 23’ü) birleştirir. Bu süreç boyunca bazen bir hata olur, çok fazla kromozom üretir veya yetmez. Bununla birlikte, çeşitli ileri risk faktörleri (ilerlemiş maternal yaş dahil – yani 35 yaşında veya daha büyüksünüz – pıhtılaşma bozukluğu veya tiroid rahatsızlığı gibi tanı konulmamış tıbbi problemler), sizi kimyasal gebelik riskine daha fazla maruz bırakabilir.

hCG SEVİYESİ NE DEMEK KİMYASAL GEBELİKTE NEDEN ÖNEMLİ?

Kimyasal hamilelik terimi, gerçekten hamile değilmiş gibi sahte pozitif bir gebelik testi gibidir. Kimyasal gebelikte vücut döllenen yumurtayı hamilelik sanarak hCG hormonu seviyelerini yükseltir. Genellikle, “kimyasal gebelik” terimi, yalnızca erken bir gebelik kaybına ve canlı bir gebeliğin başlangıç ​​aşamalarına değinmez. Kimyasal bir gebelikte, hCG seviyeleri çok yüksek bir seviyeye çıkmaz ve kadın genellikle pozitif bir gebelik testi yaptıktan sonra bir haftadan az bir sürede kanamaya başlar. Doktorlar kimyasal hamileliklerin hiçbir zaman tam olarak implantasyon yapmadığına inanıyor ve bunların çoğunun kromozomal anomalileri içerdiğinden şüpheleniyorlar.

Pozitif bir gebelik testi sonrasında hafif lekelenme veya kanama varsa, mutlaka kimyasal hamileliğiniz olduğu anlamına gelmez. Öte yandan, şiddetli kanamalar, menstrüel gibi kramplar ve vajinadan doku geçişi kimyasal gebelik belirtileri içindedir.

KİMYASAL GEBELİK SÜRESİ 

Kimyasal gebelik süresine ilişkin de şunları söylebiliriz. Tıbbi olarak, kimyasal gebelik, hamileliğin asla gerçekleşmediği bir döngüye benzemektedir. Kimyasal gebelik yumurtanın döllenmesi sonrası 3 hafta içinde ortadan kaybolur. Kimyasal gebelik anne adayının hatalarından kaynaklanmaz. Pek çok düşük yol, kromozomal kazalardan kaynaklandığından, bunları önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.

KİMYASAL GEBELİKTE KÜRTAJ OLMAK ZORUNDA MIYIZ?

Kimyasal gebelikte oluşan yumurta çoğu kez kürtaj ile alınır. Vücut bu yumurtayı kendiliğinden de dışarı atabilir ancak atmaması halinde müdahale edilmesi anne adayının yeniden hamile kalması ve rahim içinin temizlenmesi için önemli olabilir. Bu durum hastadan hastaya doktorların muayenesi sonuçlarına göre karara bağlanır. 

 

Yorumlar