Kışlık kıyafetleri çıkarırken nelere dikkat edilmeli tozlar astımı tetikliyor!

Kışlık kıyafetleri çıkarırken nelere dikkat edilmelidir? Havaların soğumasıyla birlikte sandıklardan çıkan kışlık kıyafetlerdeki tozlar astımı tetikliyor.

Kışlık kıyafetleri çıkarırken nelere dikkat edilmeli tozlar astımı tetikliyor!

Kışlık kıyafetleri çıkarırken nelere dikkat edilmelidir? Havaların her geçen gün soğumasıyla birlikte, yazın yatak altına giren kışlık kıyafetlerimizi de yavaş yavaş çıkartmaya başladık. Yatak altlarından çıkan bu tozlu kıyafetler ne yazık ki astım hastaları için bir çileye dönüşüyor. Kıyafetlerin uzun süre havasız kalmasıyla birlikte üzerlerinde oluşan toz akarları astımı tetiklemekte ve kişinin atak geçirmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden uzmanların bu konuda çok önemli bir uyarısı var. Kışlık kıyafetlerin kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri  VM Medical Park Pendik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç'tan öğrendik. İşte bilinmesi gerekenler! 

KIŞLIKLAR ÇIKARILIRKEN TOZ TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİDİR 

Astım hastalarında genellikle geceleri şiddetlenen hırıltılı solunum, nefes darlığı, gögüşte sıkışma gibi şikayetler bulunmaktadır. Bu belirtiler tipik olarak ataklar halinde seyretmektedir. Alerjik astımı olan hastalar ev tozu akarlarına karşı çok duyarlıdır. Bu nedenle uzun süre gardıroplarında bekleyen kışlıklarını çıkartırken ekstra bir özen göstermesi gerekeir. Uzun süre dolaplarda bekleyen kışlıklar tozlanacağından dolayı bu giysilerin tozlarına maruz kalmak onlar için tehlikeli bir durumdur. Dolayısıyla akar alerjisi ile astım tetiklenebilir. Bu nedenle kışlıklar çıkarılırken toz temizliğine dikkat edilmelidir.

ÇARŞAFLARI, NEVRESİMLERİ 6O DERECENİN ÜZERİNDE YIKAMALISINIZ 

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuyan havalar nedeniyle ısı ihtiyacımızda artmaktadır. Bu da yün yatak, yorgan,battaniye gibi şeylerin daha sık kullanılmasına neden olmaktadır. Bütün bunlar ev tozu akarları için uygun bir ortam oluşturmaktadır. Bu malzemeler yatak odasında kullanılmamalı, yatak odası sık sık havalandırılmalı, çarşaf, nevresim ve yastık kılıfları haftada 1 kez 60 derecenin üzerindeki su ile yıkanarak değiştirilmelidir.

"BOĞAZLI KAZAKLARDAN UZAK DURUN"

Boğazlı kazaklar astımı tetikleyen nedenlerden biridir. Bu kıyafetler çok sık yıkanan çamaşırlar arasında olmadığından dolayı, bu kıyafetler,n üzerinde de akar birikimi daha fazladır. Soğuk havalardan kendinizi korumak istiyorsanız, atkı kullanmanız daha doğru olacaktır. Bunun yün olmaması, sık havalandırılması ve yıkanabilir olması önemlidir. Montların ise normal vücut ısısını koruması dışında bir özelliği olması gerekmez. Astımı olan hastaların normal insanlara göre daha kalın kat kat giyinmesi tavsiye edilmez.

''BİTKİ ÇAYI FAYDA ETMEZ''

Astımlı hastalar kontrol edici ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır. Atak geçirdikleri anda ise nefes açıcılarını tedavilerine eklemeleri önerilir. Mentollü su ve bitki çayları gibi içeceklerin astıma iyi geldiği kesin olarak söylenemez.

GRİP, NEZLE GİBİ FAKTÖRLER ASTIMI TETİKLER

Çok ciddi astım hastalarında ciddi belirtiler gözükmektedir. Yeteri kadar nefes alamayan hastanın, dil, dudak ve parmaklarında morarmalar olmaktadır. Zaten bu ataklar görülürken hastada çok belirgin nefes darlığı da oluşur. Kış aylarında ve mevsim değişikliklerinde soğuk algınlıkları, nezle, grip gibi viral ve bazen de bakteriyel enfeksiyonlarda artış olur. Bunlarda iyi giden astımı yoldan çıkarmaya neden olan faktörlerdir.

HİJYENE ÖNEM VERMEK GEREKİYOR!

Enfeksiyonlardan korunmak için kişisel hijyene dikkat etmek, ayrıca bol sıvı tüketmek ve sağlıklı gıdalarla beslenerek vücut direncini yüksek tutmak gerekir.

Yorumlar