Kişniş nedir faydaları nelerdir hazımsızlığa iyi geliyor!

Kişniş nedir? Kişnişin faydaları nelerdir? Yemeklere farklı bir lezzet katmak için konulan kişnişin faydalarına inamayacaksınız!

Kişniş nedir faydaları nelerdir hazımsızlığa iyi geliyor!

Maydonozun yapraklarına benzeyen bu bitki Akdeniz ülkelerinde yetişmektedir. Herkesin de bildiği gibi yemeklerin vazgeçilmez baharatları arasında yer almaktadır. Bunun en büyük nedeni ise tadının yanı sıra aynı zamanda bilenler için  sağlığa olan faydalarından da kaynaklanmaktadır. İşte kişnişin sağlık için yararlı bilinmeyen faydaları! 

MEYVEMSİ BİR LEZZETİ VARDIR

Yumuşak, tüysüz bir bitkidir. 60 cm boya ulaşabilir. Yenen meyveleri 3–5 mm çapında top şeklindedir.Baharatı kişniş bitkisinin küre biçimli sarımsı yeşilden, açık kahverengine kadar değişen renklerdeki meyvelerinin kurutulması ya da öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca bitkinin taze yaprakları salatalarda ve kökleri de baharat olarak kullanılır. Ferahlatıcı hoş bir kokusu, tatlımsı baharlı ve meyvemsi bir lezzeti vardır. Et yemeklerinde ve zeytinyağlı dolmalara çeşni katmak için kullanılan yaprakları, yakıcı bir tat verir.

FELÇ VE KALP KRİZİ GİBİ RAHATSIZLIKLARIN YAŞANMA RİSKİNİ AZALTIYOR 

Kişniş, güçlü antioksidan özelliği sayesinde gripten kansere kadar uzanan birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.İçindeki linoleik asit gibi asitler sayesinde kötü kolesterolle mücadele ederek vücuda destek veriyor.Bu faydalı asitler kolesterolü dengelerken kan şekerini düzenlemeyi de ihmal etmiyor.Hem antioksidan etkisi hem de içeriğinde bulunan oleik asit gibi asitler sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor, felç ve kalp krizi gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltıyor.

HAZIMSIZLIK SORUNUNU GİDERİYOR 

Kişniş, içinde bulunan cineol adlı madde sayesinde göz ve deri iltihaplanmalarına karşı da adeta doğal bir ilaç gibi etki gösteriyor.Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve hazımsızlık sorununu gideriyor.Sindirim sistemini düzene soktuğu için de iştahsızlık sorunu yaşayanlara çare oluyor, vücutta iştah açıcı etkiler yaratıyor.Yemek sonrası oluşabilen mide krampları, şişkinlik ve ağrı gibi durumların önüne geçiyor.Kişniş tohumu doğrudan çiğnendiğinde kötü ağız kokusunun kesilmesini sağlıyor.

UYKUSUZLUK SORUNUN ÖNÜNE GEÇİYOR 

Besin zehirlenmelerini önlemede etkili olduğu için en çok zehirlenmelere yol açan tavuk yemekleri gibi yemeklerde kullanılması önem taşıyor.Vücudu toksinlerden arındırması ve sindirimi kolaylaştırması nedeniyle diyet yapanlarına da yardımcı oluyor.Mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi ani gelişen rahatsızlıklarda önleyici etkileri bulunuyor.Vücudu rahatlattığı gibi sinir stresimi de rahatlattığından stresle baş etmede yardımcı oluyor, uykusuzluk sorununun önüne geçiyor. Özellikle kadınlarda cinsel isteği artırma yönünde etkileri olduğu da biliniyor.

Yorumlar