Kızarmış ekmekte kanser riski!

İngiltere'de, Yiyecek Standartları Enstitüsü (FSA), kızartılmış besinlerle ilgili yeni bir bilgiyi ortaya çıkardı.

Kızarmış ekmekte kanser riski!

İngiltere Yiyecek Standartları Enstitüsü (FSA) aşırı pişmiş patates kızartması, fırında patates ve kızarmış ekmeğin içinde kansere yol açtığı kanıtlanmış bir toksinin yüksek oranda bulunduğunu tespit ettiklerini açıkladı. 

Kanserojen kimyasal oluşuyor

Ekmek ve patateste bulunan aminoasitlerin 120 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda su ve şekerle etkileşime girerek Akrimalid isimli kanserojen bir kimyasalın ortaya çıkmasına neden olduğunu söyleyen uzmanlar, gereğinden fazla pişirmelerde bu maddenin oranının da hızla artmaya başladığını dile getirdi.

Kızartmaya dikkat!

FSA’ın baş bilimsel danışmanı Profesör Guy Poppy, konuyla ilgili İngiliz basınına yaptığı açıklamada “Yaptığımız risk araştırması yiyecekler nedeniyle maruz kaldığımız Akrimalid oranlarının kansere yakalanma riskimizi artırıyor olabileceğini gösterdi. Biz insanlara bazı yiyecekleri tüketmekten vazgeçmelerini söylemiyoruz. Ancak evde yemek yaparken patateslerin açık bir altın rengi olmasına, ekmeklerin ise kabul edilebilecek en az miktarda kızartılmasına dikkat etmek gerekiyor." dedi.

Yorumlar