Kortizon kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

Çeşitli sağlık problemlerinden dolayı kullanılan bazı kortizon ilaçlar her ne kadar bir yeri onarmaya yardımcı olurken bazı dikkat edilmesi gereken etkileri var

Kortizon kullanırken nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?

Birçok hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizon ilaçlar yüksek dozda alındığında kortizon kullanan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı yan etkileri bulunmaktadır. Aksi taktirde dikkat edilmediği taktirde kişide çeşitli hastalıklara da yol açabilmektedir. Kortizonun bu etkilerinden korunmak için kişilerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

KORTİZON KULLANANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER...

-Özellikle kortizon ilaç kullanan kişiler tuzsuz yemek ve besinlerden olabildiğince uzak durmalıdır. Aynı zamanda beslenmelerinde sebze ve meyveye olabildiğince yer verilmelidir. Bol bol kalsüyum tüketmelidir.

- Kortizon birçok hastalıkta tek tedavi çözümü olsa da, kullanılacak hasta üzerindeki miktarı doktorlar tarafından doğru bir biçimde belirlenmelidir. Sonrasında da takibi de doktorlar tarafında yapılmalıdır.

- Eğer hastaya daha düşük miktarda kortizon hormonu yetecekse, yüksek dozda kortizon kullanımından muhakkak kaçınılmalıdır. Kortizonu mümkün olduğunca erken sürede kesmek gerekir.

- Kortizonun tablet formunun, vücuttaki kortizon hormonunun salgılandığı saatler olan sabah saatlerine uygun şekilde yine sabah erkenden alınması gerekir.
Kortizonun mide asidini artırması ve ülsere yol açması gibi riskler vardır. Bu yüzden tok karnına alınması gerekir. Mideye zarar vermemesi için doktor önerisi ile birlikte mide koruyucu ilaç alınabilir. 

 

 

Yorumlar