Kürtaj nasıl yapılır sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir riskleri var mı?

Kürtaj nedir? İstenmeyen gebelikler sonucunda tercih edilen ancak kürtaj hakkında sıklıkla merak edilen soruları bir araya getirdik!

Kürtaj nasıl yapılır sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir riskleri var mı?

Kürtaj hakkında sıklıkla sorulan ve merak edilen Kürtaj nasıl yapılır? Zararları nelerdir? Kürtaj sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?  Kürtaj yaptırmanın zamanı var mı? gibi soruların cevaplarını derledik! Kürtaj denildiğinde akla ilk olarak istenmeyen gebelikleri sonlandırma işlemi gelmektedir. Ancak kürtaj sadece bebeği alma işlevi dışında otopsi ve biyopsi gibi tedavilerde de uygulanabilmektedir. İşte kürtaj hakkında merak edilenler...

KÜRTAJ NASIL YAPILIR?

Günümüzde vakum aspirasyon yöntemi ile kürtaj yapılmaktadır. Bu yöntemde kullanılan aspirasyon vakum sistemi karmen kanülü olarak isimlendirilir. Kullanılan plastik uçlar tek kullanımlıkdır tekrar kullanılamaz.Rahim ağzının görünebilmesi için vajinal spekulum yerleştirilir. Vajina ve rahim ağzı özel bir solüsyonla silinir. Rahim tek dişli adı verilen bir aletle çekilerek düz hale getirilir.

Buji adı verilen aletle, gebelik haftasının büyüklüğüne göre rahim ağzı genişletilir. Daha önce doğum yapmış ve gebelik haftası küçük hamilelerde bu dilatasyon bazen gerekli olmamaktadır. 

Dilatasyon (Rahim Ağzı Genişletilmesi) ardından steril olan ve özel boyutlarda olan plastik kanüller ile rahim ağzından girilerek rahim boşluğuna ulaştırılır. Kanülün ucu özel olarak üretilmiş vakum yaratan özek enjektöre monte edilir. Enjektör basınç yaratarak rahim içindeki maddeyi emerek temizler.

Bu yöntem ile eski keskin metal küretler ile yapılan müdahelerin olumsuz sonuçlar en aza indirilmiştir. Rahim içi temizlendikten sonra tek dişli çıkartılır. Çıktığı yerdeki kanama gazlı bez ile tamponlanarak kanama durdurulur. Vajina steril solüsyonla temizlenerek spekulum çıkartılır. Hasta kaldırılmadan, rahim içerisinde parça kalıp kalmadığının anlaşılması için ultrasonografi ile kontrol edilir.

 KÜRTAJ SONRASI BUNLARA DİKKAT!

Antibiyotik, ağrı kesici ve gerekli görülürse kanama azaltıcı ilaçlar verilerek taburcu olunur. Kürtajdan 1 hafta sonrasında ultrasonografi ile rahim kontrol edilir. Kürtaj sonrası genelde 2-3 gün adet kanamasına benzeyen kanamalar görülebilir. Kanama olmaması da normaldir. Adet sancına benzeyen ağrılar meydana gelebilir. Kürtaj sonrası adet kanaması işlemden sonra 4-6 hafta içerisinde olmaktadır. Kürtaj sonrası adet gecikmeleri yaşanabilir.

Kürtaj sonrası 40 günden uzun süren adet kanaması yokluğunda doktora başvurulmalıdır. Kürtaj sonrası enfeksiyonunu engellemek için 2-3 hafta süresince havuz, deniz ve küvette banyo yasaktır. Ayakta ılık duş alınmalıdır. Kürtaj sonrası cinsellik 2-3 hafta boyunca önerilmez.

KÜRTAJIN RİSKLERİ 

-Rahim Delinmesi (Perforasyon): Gebe Rahmi yumuşak olduğu için dikkatsiz uygulamalar sonucu delinebilir. Bu risk gebelik yaşı büyüdükçe artış gösterir. Delinme alanı büyük ve kanamalı ise derhal ameliyata alınır.

-Enfeksiyon: Steril olmayan ortamlarda yapılan ameliyatlar veya kişinin ihmalleri sonucunda enfeksiyon gelişebilir. Bu durum fallop tüplerinde hasara ve rahim içi yapışıklığa yol açmaktadır.

-Parça Kalması (Rest Plasenta): Kürtajdan sonra yaşanan yoğun kanamaların nedenidir. Tedavi olarak kürtaj işlemi tekrarlanır.

-Rahim İçi Kan Birikmesi (Hematometra): Çok nadir görülür ve ağrılıdır. Rahim toplanmaz ve rahim ağzı kapanır bu durum kan birikmesine yol açar.

-Başarısız Kürtaj: Önceden yapılan rahim müdahaleleri (rahim ağzı yaraları, konisazyon, sezaryen ameliyatlar, doğumsal rahim şekil bozuklukları, çift rahim anomalileri gibi nedenlerden dolayı rahim ağzı açılamaz ve işlem gerçekleştirilemez.

-Yapışıklık Sendromu (Asherman): Kürtaj sonrası kısırlığa yol açan nedenlerden biridir. Rahim içi duvarlarda gelişen yapışıklık sonucu adet görememe halidir. Kürtaj sonrası enfeksiyonu nedeniyle oluşur. Tedavi olarak spiral takılır ve hormon ilaçları kullanılır.

-Gebeliğin Devam Etmesi: Gebelik kesesinin rahim içerisinde görüntülenemeden (5 haftalıktan erken gebeliklerde) kürtaj işlemi yapıldığında gebelik devam edebilir.

Yorumlar