Lösemi nedir belirtileri nelerdir kesin teşhis ilik testi ile konuluyor!

Lösemi nedir? Löseminin belirtileri nelerdir? Lösemi yanı halk arasındaki adıyla kan kanseri hakkında tüm merak edilenleri sizler için hazırladık!

Lösemi nedir belirtileri nelerdir kesin teşhis ilik testi ile konuluyor!

Lösemi nedir? Lösemi belirtileri nelerdir?Halk arasında kan kanseri olarak bilinen ve özellikle 2-5 yaş arasındaki çocukları tehdit eden lösemiye bazı doğumsal ve kalıtsal hastalıkların yanı sıra, çevresel faktörler de yol açabiliyor. Lösemi hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik! Bu belirtilere dikkat! 

HALK ARASINDA KAN KANSERİ OLARAK BİLİNMEKTEDİR 

Lösemi  halk arasında daha çok kan kanseri olarak bilinmektedir. Ama aslında 4 farklı tip kanser için kullanılan bir kavramdır. Bunlar,  Akut lenfositik (lenfoblastik) lösemi (ALL), Akut miyelojenöz (miyeloid) lösemi (AML) Kronik lenfositik lösemi (KLL) Kronik miyelojenöz lösemi (KML)’dir.

ORTAK ÖZELLİĞİ HASTALIK KEMİK İLİĞİNDE BAŞLAMAKTADIR

Bu tiplerin bilinmesi hastanın nasıl tedavi edileceği hakkında önemlidir. Aynı zamanda hepsinin ortak özelliği de kanserin kemik iliğinde başlamasıdır. Hücreler değişikliğe uğrayarak lösemi hücresine dönüşmeye başlar.

TEDAVİ AÇISINDAN LÖSEMİ TÜRÜ ÖNEM TAŞIMAKTADIR 

Lenfositleri oluşturan kemik iliğinde bulunan hücrelerin kanser hücresine dönüşmesi sonucu ortaya çıkan lösemi, lenfositik ya da lenfoblastik olarak adlandırılır. Eğer plateletleri oluşturan kemik iliği hücrelerinde değişiklik olursa da lösemi miyelojenöz ya da miyeloid olarak adlandırılır. Hastaların tedavileri açısından hangi tür lösemi oldukları çok önemlidir.

KESİN TEŞHİS İLİK TESTİ İLE KONULMAKTADIR 

Lösemi için en kesin sonuç özellikli kan testleri ve kemik iliği testleridir. Belirtiler löseminin tipine göre değişiklik göstermektedir. Akut lösemi belirti ve bulguları şunlardır: Yorgunluk, halsizlik, fiziksel eylemlerde nefes darlığı, ciltte meydana gelen,solma ateş, gece terleme, yara ve kesiklerin yavaş iyileşmesi, aşırı ,kanama vücuttaki sebepsiz lekeler, eklem bölgelerinde ağrılar, beyaz küre özellikle monosit ve nötrofil sayısında düşüş.

BAZI TÜRLERİ BELİRTİ GÖSTERMEMEKTEDİR 

Aynı zamanda KLL ve KMLli kişiler belirti göstermemektedir. Bazı hastalar rutin kontrol ve kan testleri esnasında KLL veya KML olduklarını öğrenirler. KLLli bir kişi koltuk altında, boynunda veya kasığında büyümüş lenf nodu fark ederek doktora gider. Eğer KLL daha şiddetli durumdaysa hastada yorgunluk, solunum sıkıntısı olabilir. Bu durumda kan testi lenfosit sayısında artış gösterebilir.KML belirtileri yavaş gelişmektedir. Bu kişiler gündelik hayatlarına devam ederken yorgunluk ve solunum sıkıntısı hissedebilirler.  Bununla birlikte; dalak büyümesi,gece terleme, kilo kaybı da gözlenebilir. Sürekli düşük ateş, nedensiz kilo kaybı görüldüğü takdirde kesinlikle bir uzman tarafından gerekli değerlendirmeler yapılmalıdır.

Kaynak: Milliyet 

Yorumlar