Magznezyum eksikliği nedir belirtileri nelerdir?

Magnezyum eksikliği nedir, magnezyum eksikliğinin belirtileri nelerdir? Uykusuzluk, yorgunluk, kas ve eklem ağrılarınızın nedeni magnezyum eksikliği olabilir.

Magznezyum eksikliği nedir belirtileri nelerdir?

Magnezyum eksikliği nedir, magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir, magnezyum eksikliği neden olur soruların yanıtlarını özellikle kas ağrısı, kramp, şiddetli baş ve regl ağrısı çekenler merak ediyor. Magnezyum eksikliği belirtilerinin çeşitliliği özellikle kas ve kemik ağrısı çekenlerin tedavileri için önem arz ediyor. Magnezyum eksikliği hakkında bilmeniz gerekenlerin detaylarını elmaelma.com olarak sizler için derledik. Öncelikle magnezyum ne, vücutta ne işlev görür ve magnezyum eksikliğinde vücutta neler olur bu soruların yanıtlarıyla başlayalım.

Magnezyum vücutta hücrelerin içinde yer alan elementlerden biridir. Vücutta yüzde 60 oranında kemiklerde bulunur, çok küçük miktarda da kanımızda vardır. Ancak sadece kemiklerimizle alakalı bir mineral değildir.  Magnezyum zannedildiği gibi yalnızca kas fonksiyonlarında görev alan, sadece sinir iletiminde mühim fonksiyonlar üstlenen, özellikle de kemik bütünlüğüne destek veren sıradan bir mineral değil. Bedenimizdeki 300’den fazla enzimin de ko-faktörü. Yani herhangi bir enzimin çalışmasında anahtar rol oynayan madde. Bu nedenle magnezyum eksikliği de çok farklı sağlık sorunlarına neden olan önemli bir kayıp.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ

Magnezyum eksikliğinin en yaygın belirtileri uyku bozukluğu, kas krampları ve ağrıları, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk, baş dönmesi, migren krizleri, şiddetli migren ve regl ağrısı olarak kendini gösterir. Magnezyum eksikliği belirtilerinin detayları şöyle açalım:

KAS KRAMPLARI VE UYKUSUZLUK: Vücudumuzda magnezyum eksikliği olduğunda kas rahatsızlıkları kendini göstermeye başlar, kramplar sıklaşır, uyurken sıçramaya başlarsınız, yüzde tik ve kasılmalar kendini gösterir. Daha ileri safhalarında uyurken sıçrama ve kramplar kronik uykusuzluğa neden olabilir.

ANORMAL KALP HAREKETLERİ: Vücuttaki magnezyum oranının düşük olması kalp kaslarımız üzerinde de olumsuz etkiye yol açar. Alman bilim insanlarının yaptığı araştırmada magnezyumun kalp kaslarımızın kasılmasını düzenlemeye yardımcı olduğu ortaya çıktı. Eğer eksiklik var ise kalp ritimlerinizde düzensizlik ortaya çıkar, ki bu da aslında kalp krizi geçirme riskinizi artırıcı bir etkiye sahiptir.

DEPRESYON VE ANKSİYETE: Depresyon ya da moral bozukluğu
Yüz yıl önce doktorlar için depresyon teşhisi koydukları hastalarına magnezyum ile tedavi uygulamak oldukça yaygındı. Günümüzde pek çok araştırma ile kanıtlanmış olmasına rağmen kendini kötü hissetme ile magnezyum eksikliği arasındaki bağlantı bir şekilde kopmuş görünüyor. 2013 yılında yayınlanan bir çalışmada magnezyum kaynaklarının depresyonla başa çıkmada oldukça etkili olduğu yeniden ortaya konuyor. 

KULAK ÇINLAMASI: Kulak çınlaması pek de hoş olmayan, birden başlayan ve belirsiz bir süre devam eden bir zil sesinin yarattığı sestir. Kimi zaman kulak çınlamasına enfeksiyon neden olurken düzensiz MSG tüketimi de buna yol açmaktadır; bu noktada önemli bir sinir iletici rolü üstlenen magnezyum düzenleyici etki gösterir.

BÖBREK TAŞLARI: Pek çok insan böbrek taşına kalsiyum eksikliğinin yol açtığına inanır. Süren araştırma bulgularına göre magnezyum eksikliğinin de hemen hemen aynı derecede etki gösteriyor. Bu noktada magnezyum kaynakları böbrek taşlarıyla etkili bir mücadele yöntemi. The Journal of Urology’de yayımlanan bir çalışmada magnezyum hidroksit alan hastalarda kalsiyum oksalattaşının yeniden nüksetme oranlarının düşüş gösterdiği vurgulanıyor. Eğer böbrek taşı rahatsızlığınız varsa, magnezyum alımınızı artırma yöntemlerini araştırın.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNE İYİ GELEN YİYECEKLER?

Magnezyum zengini besinleri biliyor musunuz?

* Ceviz, badem, fındık, fıstık
* Mercimek, kuru fasulye, bezelye, nohut
* Tam tahıllar, buğday kepeği
* Ispanak, pazı
* Nane, roka
* Pancar
* Hurma, incir 
* Kişniş
* Ay ve kabak çekirdeği

Ayrıca, ıspanak, pazı vb yeşil yapraklı sebzelerden magnezyum kazanabilmek için bu besinleri mümkün olduğu ölçüde çiğ olarak tüketmeye çalışın ya da buharda pişirmeyi tercih edin.

 

 

Yorumlar