Meyan kökü nedir zararları nelerdir zeka gerilemesine yol açıyor!

Meyan kökü nedir zararları nelerdir? Yabani baklagillerden olan ''meyan kökünü'' sağlıklı zannetip tüketiyorsanız dikkat! Zeka geriliğine neden oluyor!

Meyan kökü nedir zararları nelerdir zeka gerilemesine yol açıyor!

Alternatif tıpta kullanılan bitkilerden biri de meyan köküdür. Alternatif tıp, sağlığımız konusunda bize birçok alanda yardımcı olmaktadır. Fakat bazen bitkiler doğru tüketilmediğinde insan sağlığına zarar vermektedir. Meyan kökü de fazla tüketildiğinde kişiye zarar veren bitkilerden biridir. Meyan kökünün fazla tüketilmesi halinde  insan sağlığına olan zararlarını biliyor muydunuz? Sağlıklı zannedip aldığımız bu bitkinin aslında sağlığımıza çok büyük zararları var. Çay olarak tüketilen ve birçok gıda ürününe de katılan meyan kökünün zararları nelerdir? İşte meyan köküyle ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik!

HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Meyan kökü, alternatif tıp tarafından kullanılan bir bitkidir. Çok eski çağlardan itibaren hastalıklarında tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak Asya'da Çin ve Mısır uygarlığı tarafından hastalıkların tedavisi için kullanılmaya başlanan meyan kökü daha sonra tüm Avrupa'ya oradan da bütün dünyaya yayılmıştır. Neredeyse dünyada olarak kullanılan bitkilerden biridir. 

BİRÇOK SAĞLIK KOŞULLARI İÇİN RAHATLAMA SAĞLAMAKTADIR 

Meyan kökü ortalama 2 metre uzamaktadır. İçinde çok fazla miktarda madde içerir bunlardan bazıları, flavonoidler, bitki sterolleri, uçucu yağlar, chalcone, glikositler, kumarinler, glisirizik asit, asparagines ve anetoldur. Meyan kökü birçok sağlık koşulları için rahatlama sağlar.

SULAK VE NEMLİ YERLERDE YETİŞİYOR 

Baklagillerden, ırmak kenarlarında, sulak ve nemli yerlerde yabani olarak yetişen bir bitkidir. Boyu 50-150 santim bazen de 200 santimi bulabilir.
Çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kanat şeklindedir. Glikoz, sakaroz, nişasta, tanen, asparagin, yağ, zamk, reçine, çok tatlı olan glycyrhizik asidi ve glychrizin içermektedir.

HALK ARASINDA DEĞİŞİK İSİMLERLE ANILMAKTADIR 

Meya kökü halk arasında değişik isimlerle anılmaktadır. Bunlardan bazıları; tatlı kök, boyam, piyam ve biyam adlarıyla da anılmaktadır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında sarı, mavimsi mor veya kahverengi renkli çiçekler açan, genellikle akarsu kenarlarındaki kumlukları seven bir bitkidir.Genellikle sonbahar bitiminde eylül ekim aylarında toplanır, kurutulur ve kullanım için saklanır.

MEYAN KÖKÜNÜN AŞIRI KULLANIMI ZARAR VERMEKTEDİR 

Bu bitki soğuk algınlıklarına, diyabete ve çeşitli enfeksiyonlara iyi gelmesiyle bilinmektedir. Fakat bu bitkinin zararlarıda bulunmaktadır. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki her bitkinin fazlası zarardır. Meyan kökünün aşırı kullanımı da zarar vermektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şudur: Bazı kişiler bu bitkiyi kesinlikle kullanmamalıdır. 

CİNSEL İSTEĞİ AZALTABİLİR

Yüksek tansiyon ve kalp hastalarında sodyum ve potasyum eksikliğine neden olabilir.Meyan kökü cinsel isteği azaltabilir.Kalp hastalarının ilacı tüketildiğinde yan etkileri görülebilir.Meyan kökü kan inceltici, tansiyon ve idrar söktücü ilaçlar kullanan kişiler tarafından tüketilmemelidir.Fazla tüketilirse eklemlerde ve yüzde ödem oluşturabilir, yüksek tansiyona sebep olabilir ve vücutta potasyum kaybına yol açabilir.                     

ÇOCUĞUN ZEKASINI GERİLETİYOR 

Bu yüzden bu bitkinin fazla tüketilmesi zararlıdır. Ayrıca vücutta sıvı birikmesine ve böbrek rahatsızlığına yol açabilir.Gebelik yani hamilelik sırasında ve emziren bayanların kullanmaması tavsiye ediliyor.Anemi yani kansızlık hastalığı bulunanlar ile hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastaları kullanmamalıdır.Çocukların da tüketmemesini tavsiye ederiz. Fazla miktarda tüketilirse yüksek tansiyona ya da baş ağrısına sebep olur. Meyan kökü hamile kadınlarda erken doğuma neden oluyor. Uzmanlar çok miktarda meyan kökü ve onu içeren ürünler yemenin çocuğun zekasını gerilettiğini söylüyor. Meyan kökünün içerisindeki glisirizin anne karnındaki bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkiliyor.

Yorumlar