Meyve suyu kilo aldırır mı sonuçlar sizi çok şaşırtacak

Diyet yaparken hangi içecekler tüketilmeli? Meyve suyu kilo aldırır mı? Meyve suyu zararlı mı? İşte bilinmesi gerekenler...

Meyve suyu kilo aldırır mı sonuçlar sizi çok şaşırtacak

Diyet yaparken nelerden uzak durmak gerekir? Diyet yaparken hangi içecekler içilmelidir? Meyve suyu kilo aldırır mı? Brezilya’da gerçekleştirilen bir araştırma, düşük kalori diyetle birlikte portakal suyu tüketiminin, kilo kaybına ve obeziteye ilişkin göstergelerde düzelmeye yarar sağladığını gösterdi. Randomize kontrollü çalışma kapsamında, 78 obez katılımcıya 12 haftalık bir düşük kalori diyeti uygulandı. Araştırmanın bir parçası olarak, katılımcılardan bir kısmı, günde 500 ml yüzde 100 portakal suyu tüketti.

DİYET YAPAN KİŞİLERİ OLUMLU ETKİLİYOR

Söz konusu araştırma, Brezilya’nın Sao Paulo Devlet Üniversitesi (UNESP), Eczacılık Fakültesi, Gıda ve Beslenme Departmanı’nın Beslenme Laboratuvarınca gerçekleştirildi. Araştırma sonuçlarına göre, düşük kalori diyet ile birlikte tüketilen portakal suyu, kilo kaybına engel oluşturmadı. Araştırma, portakal suyu tüketen ve tüketmeyen gruplarda kilo ve yağ kaybının benzer oranlarda olduğunu gösterdi. Kilo kaybı sayesinde her iki grubun da insülin duyarlılığı (HOMA-IR), lipid profili ve enflamasyon durumu gibi değerlerinde iyileşmeler görüldü. Ancak, portakal suyu içen grupta bu iyileşme değerlerinin daha yüksek olduğu belirlendi. Portakal suyu tüketen grupta ortalama olarak insülin seviyesinde yüzde 18, CRP değerinde yüzde 33 azalma görülürken, total kolesterol/LDL kolesterol oranında da yüzde 24 azalma kaydedildi. Bu sonuçlara göre, düşük kalori diyetlerinde yüzde 100 portakal suyu tüketimi, diyet yapan kişilerin sağlığını olumlu yönde etkiliyor.

 PORTAKAL SUYU TÜKETİMİ YÜZDE 95 OLUMLU

Bunun da ötesinde, portakal suyu tüketen grupta, diğer gruba oranla C vitamini alımında yüzde 163, folik asit alımında yüzde 62’lik artış görüldü. Portakal suyu tüketiminin, önerilen günlük folik asit alımını yüzde 95’e varan oranda olumlu etkilediği ölçümlendi.

 DAHA DÜŞÜK BEDEN KÜTLE ENDEKSİ

Öte yandan, Avrupa’da 7 ülkede, 1441 yetişkinin katılımıyla düzenlenen bir diğer araştırmanın bulguları, meyve suyu tüketiminin, daha düşük beden kütle indeksi değerleriyle istatistiksel açıdan anlamlı olduğunu gösterdi.

 

 

 

Yorumlar