Mide yanması neden olur ne iyi gelir bu meyveler birebir!

Mide yanması nedir? Mide yanması nasıl geçer? Mide yanmasına ne iyi gelir? Bu meyveler mide yanmasını anında geçiriyor!

Mide yanması neden olur ne iyi gelir bu meyveler birebir!

Mide yanmasına ne iyi gelir? Mide yanması nedir? Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler nelerdir? Toplumsal sağlık sorunlarımız arasında olan mide yanması çeşitli nedenlerden kaynaklansa bile genel olarak beslenme alışkanlıklarımız etkilemektedir. Mide yanması hakkında merak edilen ve sıklıkla sorulan soruların cevabını sizin için bir araya getirdik...

MİDE YANMASI NEDİR?

Mide yanmasının genellikle sebepleri kolayca anlaşılabilir. Kronik bir hastalık söz konusu olmadığı sürece zor sindirilen besinlerin tüketilmesinden dolayı, yiyeceklerin iyice çiğnenmeden yutulmasından kaynaklı ve ya ağır beslenme şekli yüzünden midede yanma hissi söz konusu olabilir. Bu yüzden sık sık bu rahatsızlıkla karşılaşanlar besinleri tamamen çiğnedikten sonra yutmalı, kolay sindirilebilen besinleri tercih etmeli ve uzun aralıklarla çok yemek yemek yerine kısa aralıklarla az yemek yemeyi denemelilerdir. Bu yöntemler işe yaramıyorsa mide yanmasını engellemek ve ya hafifletmek için ilaç tedavisine başvurulabilir.

MİDE YANMASINI TETİKLEYEN BESİNLER NELERDİR?

Mide yanmasını artıran gıdalar, genellikle yemek borusu ile midenin birleştiği bölgedeki kasın gevşekliğine yol açan gıdalardır. Domates, soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, bazen nane ve çikolata, mide yanmasına sebep olabilir. Mide yanmasının yan etkileri olarak yemek borusunda yara açılması, bu bölgede bir yara dokusu oluşarak darlığa yol açması, buradaki mukozanın değişerek kansere doğru gitmesi durumlarında da daha ciddi şikayetlere dönüşebiliyor.

MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?

Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler sıralamasında mide asidini tutan ve sindirilmesi nispeten daha kolay olan çiğ sebzeler, lifli meyveler (muz, şeftali gibi asitli meyveler dışında kalan meyveler), uzun süre tok tutan tam tahıllı gıdalar ilk sıralarda gelmektedir. 

Yorumlar