Muazzez İlmiye Çığ’ın yaşamı sahneye uyarlanıyor!

102 yaşındaki ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın hayatı tiyatro oyununa konu oluyor.

Muazzez İlmiye Çığ’ın yaşamı sahneye uyarlanıyor!

1914 doğumlu Muazzez İlmiye Çığ’ın tarihle dolu yaşamı tiyatro sahnesine aktarılıyor. Muazzez İlmiye Çığ’ın yaşamını konu alacak olan ‘Madem Ki Biliyorsun Neden Öğretmiyorsun' adlı oyunda Çığ’ı Şebnem Özinal canlandıracak.

20 Haziran 1914 Bursa doğumlu Muazzez İlmiye Çığ, genç yaşlarında Fransızca ve keman dersleriyle sanata yakınlaştı. 1931’de Bursa Kız Muallim Mektebi’nden mezun olan Çığ, Eskişehir’de öğretmenlik görevine başladı.

15 Şubat 1936 tarihinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji bölümüne kaydoldu. Nazi Almanyası’ndan Türkiye’ye iltica etmiş olan ve Ankara Üniversitesi’nde dersler veren Prof. Dr. Hans Gustav Guterbock’dan Hitit Dili ve Kültürü derslerini, Prof. Dr. Benno Landsberger’den Sümer ve Akad Dilleri ve Mezopotamya Kültürü derslerini aldı.

1940 yılında Ankara Üniversitesinden mezun olduktan sonra İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Çiviyazılı Belgeler Arşivine uzman olarak atandı. Aynı yıl Kemal Çığ ile evlenmişti. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılyay ve Dr. F. R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış on binlerce tableti temizleyip, sınıflandırıp numaralandırdı, 74.000 tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu, 3.000 tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımladı.

Yorumlar