Mutfakta uyulması gereken hijyen kuralları nelerdir nelere dikkat edilmelidir?

Meyve ve sebzelerin iyi yıkanması gerektiğini herkes bilir. Ancak bu kadarı yeterli değil. İşte mutfakta uyulanması gereken hijyen kuralları...

Mutfakta uyulması gereken hijyen kuralları nelerdir nelere dikkat edilmelidir?

Sağlıklı beslenme konusuna çok dikkat ediyor, besin seçiminizde çok titiz davranıyor olabilirsiniz. Aynı özeni mutfağınızda da göstermelisiniz. Çünkü sağlıklı olmanın temel kurallarından biri de sağlıklı yemekten geçer. Sağlıklı yemeğin ilk kuralı sağlıklı malzeme seçimi, doğru ortamda depolama ve pişirme şartlarıdır. Bu nedenle evinizde ve gittiğiniz her yerde çok dikkatli olmalısınız. 

EL TEMİZLİĞİ İLE BAŞLAYIN


Yemek yaparken en çok ellerinizi kullanacaksınız ve temiz olması dünyanın en önemli konularından bir tanesi. Bu yüzden antibakteriyel sabunlarla yıkamanız gerekmekte. Ancak yalnızca elleri yıkamak yetmez, tırnaklarınızın içini fırçalayabileceğiniz bir fırçayla geniş bir temizlik sizi bekliyor. 

MEYVE VE SEBZELERİ MUTLAKA YIKAYIN

Ne pişiriyor, ne yemek yapıyor olursanız olun mutlaka yıkayın. Örneğin özel bir paketin içinde çeri domates aldınız ya da süpermarketten et aldınız. Etleri ise hafif bir şekilde durulayın. Meyve ve sebzeleri ise sirkeli suyun içinde bekletip yemeklerde kullanın.

LAVABONUZ HEP TEMİZ OLSUN 

Bir önemli nokta da lavabonuzun daima temiz olmasıdır. Özellikle meyveleri ve sebzeleri asla evyenin içinde yıkamayın. Bir kaba su koyun, bu kabın içinde yıkayıp suyu dökün.

BESİNLERİ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ 

Haşlanarak, az suda kaynatılarak, buharda tutularak, fırında veya yağda kızartılarak pişirilmiş etler tavuk ve balık güvenilir niteliktedir. Diğer taraftan eti kemiklerinden ayırma veya parçalama işlemi bu niteliğin güven derecesini azaltır. Pişmiş etlerin iç kısımları sterildir. Katı pişmiş yumurta, sufleler ve fırında pişmiş yumurtalı tatlılar da güvenli besinlerdir. İyi pişmiş köfteler, kıymalı börekler, kaynama derecesinde pişmiş yemekler de güvenlidir. Kemiklerinden ayrılmış, doğranmış, dilimlenmiş ve orta veya az pişmiş etler, tavuk, rafadan yumurta, fırın yerine ocakta pişirilmiş omlet, yumurtalı çorba terbiyeleri, kremalı pastalar,
az ısıtılmış, artmış yemekler yeniden pişme sıcaklığında ısıtılmadıklarından tehlikeli olabilirler.

Yorumlar