Nasıl bir cilde sahipsiniz? Kuru mu, yağlı mı, karma mı?

Sağlıklı bir cildin sırrı önce cildinizi tanımaktan geçer. Dermatolog Sevinç Elinç Aslan, cilt tiplerini anlattı...

Nasıl bir cilde sahipsiniz? Kuru mu, yağlı mı, karma mı?

Hepimizin cildi kendine özeldir, adeta bir imza gibi. Ancak cilt tiplerini gruplandırabiliriz. Örneğin yağlı veya karma olarak. Cilt tipimizi belirleyip kararlaştırdıktan sonra bakımını yapmak çok daha kolay olacaktır. Doğru makyajı uygulayabilmemiz için bile cildimizi tanımamız şart! Dermatolog Sevinç Elinç Aslan cilt tiplerini anlattı. Sizin cildiniz hangisi?

 

KURU CİLT

Kuru cilt, nem miktarı azalmış cilt demektir. Kuru cilt tipi çoğu zaman yapısal olmakla birlikte sabun gibi uygun olmayan yıkama ürünlerinin kullanılması sonucu da oluşabilir. Kuruluk kendini ciltte pullanma, gerginlik, kabalaşma ve kaşıntı şeklinde belli eder. Ayrıca kuru cilt erken kırışır ve kuruyan ciltte yaşlanmaya bağlı çizgiler daha belirgin olarak görülür. Kuru bir cilt tipine sahipseniz her gün aksatmadan cildinizi nemlendirmeye mecbursunuz demektir. Günlük bakımda süt formunda temizleyiciler ve özel vitaminlerle zenginleştirilmiş kremler tercih edilebilir. Haftada bir yapılan nem maskeleri ve bitkisel yağlarla yapılan bir bakımla cildin azalmış nem miktarı tekrar arttırılabilir.

YAĞLI CİLT

Kişiyi günlük yaşamda en çok rahatsız eden ve sivilce gibi cilt sorunlarının en sık oluştuğu cilt tipidir. Gece yatmadan cildinizi yıkayıp yatmanıza rağmen, sabah uyanır uyanmaz cildinize dokunduğunuzda hemen her yerde elinize yağ geliyorsa yağlı bir cildiniz var demektir. Yağlı cilt en sık ergenlik dönemindeki kişilerde görülse de çeşitli hormonsal değişiklikler, çevresel etmenler, beslenme düzeni gibi birçok faktör cildin yağlanmasına sebep olabilmektedir. Ciltte yağlanma kendini parlama, genişlemiş gözenekler ve çok sayıda siyah nokta ile belli eder. Bu tip bir cilt tipine sahipseniz vazgeçilmez bakım ürününüz yıkama jelleri olmalıdır. Cildin ürettiği fazla yağın, sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kez yıkanarak uzaklaştırılması ve her yıkama sonrası mümkünse meyve asitleri içeren bir tonik yardımıyla gözeneklerin sıkılaştırılması, siyah nokta ve sivilcelerin oluşumunu azaltacaktır.

KARMA CİLT

Karma cilt, yüzün bir kısmının kuru, bir kısmının ise yağlı olması durumudur. Genellikle yanaklar kuru iken, ‘T’ bölgesi olarak adlandırılan alın, burun üzeri ve çene bölgesinde fazla yağlanma görülür. İki farklı cilt tipinin özelliklerini gösterdiğinden çok daha zengin bir bakım gerektirir. Bu cilt tipinin bakımında önemli olan nokta fazla yağı arındırırken, cildi kurutmamayı başarmaktır.Karma ciltlere özel olarak geliştirilmiş su bazlı temizleme jelleri yağlı içeriğe sahip olmamasından dolayı ciltteki sorunlu bölgelerde yağı temizleyerek daha duru ve daha mat bir görünüm sağlayabilir. Belli aralıklarla yapılan profesyonel cilt bakımları, bakımı da kendi gibi karmaşık olan bu cilt tipinde, cildin en iyi şekilde nefes almasını ve yağdan arınmasını sağlayacaktır.

HASSAS CİLT

Adından da anlaşılacağı üzere oldukça hassasiyet gösteren bu cilt tipi, kişiye çok sıkıntı verir ve bebek cildi gibi özenli bir bakım gerektirir. Kuru, yağlı veya karma olan bir cilt aynı zamanda hassas da olabilir. Çünkü hassasiyet cildin, yağ veya nem dengesi ile ilişkili bir durum değildir. Hassas cilt tipi en çok kızarıklıktan şikayet eder. Sıcak, soğuk, güneş, stres, hava değişimleri gibi her türlü çevresel etmen, ciltte ani kızarmalara sebep olabilir. Bu cilt tipine sahip insanların genellikle “Cildime ne sürsem bana dokunuyor, hiçbir ürün kullanamıyorum” şeklinde şikayetleri olur. Hassas ciltlerde özellikle kızarıklığı azaltacak ve cilt yapısını güçlendirip besleyecek olan ürünlerin kullanılması çok önemlidir. Temizleyici olarak köpük formunda yumuşak dokulu ürünler tercih edilebilir. Cildin kızarıklığını azaltmak için yatıştırıcı özelliği olan nemlendiricilerin kullanılması faydalı olacaktır.

Yorumlar