Nazım Hikmet, doğumunun 114. Yılında Kadıköy'de anılıyor!

Ünlü şair Nazım Hikmet doğumun 114. Yılında Kadıköy Belediyesi organizasyonuyla şarkılarla, şiirlerle anılacak.

Nazım Hikmet, doğumunun 114. Yılında Kadıköy'de anılıyor!

15 Ocak 1902’de doğdu. Ve doğduğu şehre bir daha dönmedi. Üç yaşında Halep'te paşa torunluğu etti. On dördümde şairliğe başladı. On dokuzunda Moskova'da komünist Üniversite öğrenciliği yaptı.

Otuzunda asılmasını istediler, kırk sekiz yaşında Barış madalyasının ona verilmesini. Hapislerde de yattı büyük otellerde de.

Kimi insan otların, kimi insan balıkların çeşidini bilir, o ayrılıkların… Kimi insan ezbere sayar yıldızların adını, o hasretleri… Ve en büyük hasreti memleketine duydu.

12 yılı hapiste tam tamına 61 yıl yaşamayı hep ciddiye alarak ve insanca yaşadı. 3 Haziran 1963’de hayata gözlerini yumduğunda “Kapansın el kapıları, bir daha açılmasın, yok edin insanın insana kulluğunu” dediği için ‘Vatan Haini’ydi… Vatandaşlıktan çıkarılmıştı ama hiç kimse ne onu ne de şiirlerini, şiirlerindeki umudu, sevdayı, inancı unutmadı.

Usta şair Nazım Hikmet, doğumunun 114. yılında Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği bir etkinlikle, şiirleri ve şiirlerinden yapılan besteler eşliğinde anılacak.

15 Ocak 2016 Cuma günü Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezinde gerçekleşecek anma töreninde Kemal Kocatürk şairin şiirlerini okuyacak. Didem ve Sinem Balık ise Nazım’ın bestelenmiş şiirlerini seslendirecek.

Nazım’ın Vatan Haini, Güneşi İçenlerin Türküsü, Hürriyet Kavgası gibi herkes tarafından bilinen ve sevilen şiirleri usta sanatçı Kemal Kocatürk tarafından okunacak.

Anmanın bir başka özelliği ise Opera Twins (Opera İkizleri) adıyla tanınan dünyanın birçok şehrinde ve festivallerde sahne alan Didem ve Sinem Balık. Dünyaca ünlü Didem Ve Sinem Balık kardeşler usta şairin şiirlerinden bestelenen şarkıları yorumlayacak.

15 Ocak Cuma günü saat 20:00’de başlayacak gecede şiirler şarkılar dışında şairin hayatından kesitler sunulacağı bir sinevizyon gösterimi olacak.
 

Yorumlar