Neden pirinç ve bakır kapı tokmaklarını temizlemenize gerek yok?

Bakır ve pirinçten yapılan kapı tokmaklarını mikroplardan arındırmak için temizlemenize gerek yok. Onlar kendilerini temizliyor!

Neden pirinç ve bakır kapı tokmaklarını temizlemenize gerek yok?

Eğer evinizde bakır ya da pirinç kapı tokmağı varsa, bu habere çok sevineceksiniz çünkü kapı tokmaklarındaki bakteriler için endişelenmenize gerek yok!

Kapılarınızda paslanmaz çelik tokmaklar varsa herkesin ellediği bu şeyleri bakterilerden arındırıp temizlemelisiniz.  Fakat pirinç ve bakır gibi metallerin sahip olduğu oligodinamik etki (az faaliyet gösteren yapı) nedeniyle kendi kendini temizleme özellikleri bulunuyor.

Yapılan araştırmalara göre bakır kendini 15 dakika içerisinde tüm mikrop ve bakterilerden arındırabiliyor. Diğer yandan paslanmaz çelik gibi materyaller ise mikrop ve bakterilerin toplanma alanı oluyor.

Hastaneler ve otellerin kapı kollarını bakır ve pirinç materyalden yaptırmasının sebebi de belli bir süre içerisinde kendi kendine temizlenme özelliğine sahip olması.

Katmandu Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma pirinç ve bakır metallerinin kendilerini nasıl temizlediğini ortaya koyuyor. ‘Metallerin kendi kendini temizleme faaliyetine sebep olan kesin olay hala bilinmezliğini korusa da elde ettiğimiz bazı bilgiler metal iyonlarının hedef hücrelerde bulunan proteinlerin doğasını değiştirdiğini ortaya koyuyor. Bunun sonucunda da mikrop ve bakteri grupları aktifliğini kaybediyor ve azılıyor.  Yani metal iyonlarının hücre proteinlerine olan benzerliği sebebiyle bakteri hücreleri ölüyor.

Evinizde pirinç ya da bakır kapı tokmağınız varsa onları temizlemenize gerek yok. zaten 8 saat sonra kendi kendisini temizleyecek!

Yorumlar