Nordic diyeti nedir listesinde neler var?

Nordic diyeti ve Nordic diyet listeleri son yıllarda yükselen diyet trendleri arasında. Biz de elmaelma.com olarak sizin için Nordic diyetinin detayları yazdık.

Nordic diyeti nedir listesinde neler var?

Dünyada beslenme uzmanlarının yıllardır önerdiği Akdeniz Diyeti'nin yerini Nordic diyeti aldı. Peki nedir bu Nordic diyeti, Nordic diyet listesinde neler var, neden Nordic diyeti bu kadar hızla popüler oluyor? 

Nordic diyeti nedir sorusuna verilebilecek en kısa yanıt İskandinav ülkelerinin beslenme alışkanlıklarını taşıyan diyet denilebilir. Nordic diyeti listesinde balık, otlar, kök sebzeler, meyveler ve kepekli tahıllar oldukça baskın. Bir çok ülkeye göre İskandinav ülkelerinde paketli ve işlenmiş ürünler beslenme sisteminin oldukça dışında. Nordic diyetini bu kadar popüler ve sağlıklı yapan detay ise et ve sebze uyumu. Çünkü Nordic beslenme sisteminde her tür et için uygun sebzeler var ve sağlıklı bir beslenme planı için çok ideal. Aynı zamanda Nordic diyetinde her ürün mevsiminde yeniliyor. Her mevsim için oluşturulmuş ideal bir diyet listesi var. 

Nordic diyetinde birinci sebzeler brokoli ve lahana, birincil et ise balıklar.

NORDIC DİYETİ NEDİR?

Diyet, kuzey sebzeleri, tatlı su balıkları ve meyveleri vurgulayan Nordic bölgesine dayanmakta. Kalorilerin çoğunu sebzelerden almanız, daha sonra da yumurta, et veya balık gibi nitelikli proteğin kaynaklarıyla tabağınızı zenginleştirmeniz gerekiyor. 

Nordic Diyeti listesi ve beslenme piramidi

Nordic diyeti beslenme piramidi yukarıdaki gibi. Bu piramit, İskandinav yaşam tarzının temel prensiplerini öncelik sırasına göre sıralıyor. Dipteki geniş temelden başlayarak küçük ucuna kadar gidiyor. Aşağıdan yukarı çıktıkça önemliden önemsize doğru ilerler. 

Yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, sebzeler, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar ilk sıradakiler. Bundan sonra deniz ürünleri, daha sonra kümes hayvanları ve yumurta ve peynir ve yoğurt, son olarak et ve tatlılar.

AKDENİZ DİYETİYLE NORDİC DİYETİ ARASINDAKİ FARKLAR VE BENZERLİKLER

Akdeniz diyetiyle Nordic diyeti temel prensipler itibariyle birbirine çok benzeyen iki diyet türü. İkisi de sebzeleri, baklagilleri, meyveleri, tam tahılları ve sağlıklı yağları teşvik ediyorlar.

İki diyet arasındaki en belirgin fark ise yağlar: Zeytinyağı Akdeniz diyetinin çekirdeğini oluşturur. İskandinav mutfağının kalbini ise kanola yağı oluşturur.  Zeytinyağı daha yüksek bir antioksidan seviyesine sahiptir, bu da Nordic diyet ilkelerine geçiş yapıyor olsanız bile rotasyonu devam ettirmek için iyi bir yağdır.

Diğer önemli bir fark da iki diyetten birinin sıcak iklime diğeri ise soğuk iklime uygun yiyecekler içerir. 

NORDİC DİYETİ KURALLARI

1. Önce sebzeyi seçin! İskandinav diyetinde sebzeler, tabaktaki şovun yıldızıdır. Mesala Amerikalılar önce et, balık veya nişastalı elementi (makarna gibi) koyup, sebzelerle süslemeyi veya sebzeleri tamamen terk etmeyi tercih ediyorlar. İskandinavlar ise tabaklarını sebzeyle doldurup yanına bir et seçiyorlar. 

2. Sezonda neler olduğunu öğrenin!  Doğru yerlere giderek yıl boyunca çoğu yiyeceği alabilirsiniz. Mevsimsel besin, teoride, mevsiminin zirvesinde yetiştirilir, toplanır ve satılır. Bu dönem sebze ve meyveler için en sağlıklı dönemdir. Aynı zamanda arzının zirvesindedir, bu nedenle çiftçiler için daha ucuzdur ve bu nedenle sizin için daha ucuzdur.

3. 'İşlenmiş' gıdanın ne anlama geldiğini öğrenin ve hemen kesin! Elma suyu. Beyaz ekmek. Fiş. Tahıl. Mikrodalga yemekler... Bunlar işlenmiş yiyeceklerdir ve besin değerleri seyreltilmiştir. İskandinav ülkelerinde, gerçek elmalar, tam tahıllı ekmek, fındık ve tohumlar, yulaf ve taze pişirilmiş yemekler yemeye önem verilir.

4. Fermente gıdaları kucaklayın: İskandinav mutfağında fermentasyonun geçmişi M.Ö 6 bin yılına kadar uzanıyor ve fermente gıdalar hala Nordic diyetinde güçlü yere sahipler. Salamura balıktan fermente sütlere kadar bolca şeçenek var.  İsveç'in yoğurtla benzer filmjölk adı verilen bir tür fermente sütü vardır. İzlanda'da, skyr olarak adlandırılan neredeyse aynı bir ürün var.

 

Yorumlar