Normal veya sezaryen doğum ne zaman belli olur

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan olan normal ve sezaryen doğum ne zaman belli olduğudur. İşte doğum hakkında merak ettikleriniz...

Normal veya sezaryen doğum ne zaman belli olur

Anne adaylarının veya anne olmak üzere olan annelerin sıklıkla sorduğu sorulardan olan 'Normal ya da sezaryen doğum ne zaman belli olur?' sorusudur. Bebeğini kucağına almak için sabırsızlanan anne adaylarını korkutan konulardan olan sezaryen veya normal doğumda bu ikilemin neye göre karar verilmesi gerektiği veya son anda sezaryen doğumun olması neye göre karar verildiğini Op. Dr. Ekin Fatma Fettahoğlu Ünlüer anne ve baba adaylarının merak ettiği soruları cevapladı.

Anne adayının kendi bebeğinin sağlığı ya da acılı bir doğumdan korkması açısından arada kalınan bu ikilemde neye göre karar verileceği iyi bilinmesi gereken bir konudur. Bazen 9 ayda, bazen çok erken bir ayda bebeğin nasıl dünyaya geleceği konusu anneyi ve doktorunu meşgul eder.

Aslında anneye ve bebeğe bağlı değişkenlerle doğumun vajinal yoldan mı yoksa sezaryenle mi olacağı kararı verilir. Bebeğin kilosu, baş çevresi, bebeğin rahim içerisindeki pozisyonu ya da annenin çatısı doğum yolunda karar vermede hekime yol gösterir.

DOĞUM ŞEKLİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Doğum şeklinin nasıl olacağı genellikle doğum anına kadar belli olmamaktadır ancak gebelik döneminde gerçekleşen gelişmelere göre önceden belli bir planın takip edilmesi de önerilebilmektedir. Annenin stabil ve sağlıklı bir doğum yapacağı düşünülürse normal doğum planı korunabilir ancak 37. haftadan başlayarak 40. haftaya kadar yapılan değerlendirmelerde hem bebeğin hem de annenin durumu göz önüne alınarak karar değişimine gidilebilir. Bazen bu dönemlerdeki değerlendirmeler sonucunda kesin yargılara varmak mümkün olsa da, bu her zaman mümkün olmadığından karar aşaması son dakikaya kalabilmektedir. Dolayısıyla belli bir haftadan sonra normal doğum mu sezaryen doğum mu sorusunu cevaplamak her daim mümkün olmayabilir.

 

Yorumlar