Obezite ameliyatlarında ölüm riski ne?

Son günlerde birçok ünlü ismin de midelerini küçülterek zayıflamayı tercih etmesi, şüpheyle bakılan obezite ameliyatlarında ölüm riskini tekrar gündeme taşıdı.

Obezite ameliyatlarında ölüm riski ne?

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, obeziteyle ilgili ameliyatlarda ölüm oranının yüzde 0,5'in altında olduğunu, bu ameliyatlardaki ölüm riskinin koroner bypass gibi ameliyatlara göre çok daha az olduğunu söylüyor.

 Doç. Dr. Alper Çelik, obezite ameliyatlarında ölüm riskini ortadan kaldıracak  bilimsel çalışmalar yapmak için dünyadaki tüm modern teknikleri takip ederek, hastalara uygulamaya çalıştıklarını belirtti. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya da dikkati çeken Çelik, "Yapılan araştırmada diyetle, sporla veya yaşam tarzı değişiklikleri ile kilo kontrolü sağlama oranları her 210 erkekte bir ve her 124 kadında bir kişi. Hastalarımız diyetle kilo kontrolü sağlayamadığı için bu ameliyatlar ortaya çıktı. Ancak ne yazık ki bu ameliyatların olumlu tarafları hep görmezden geliniyor" diye konuştu.

Ulusal Obezite Veri Tabanı

Doç. Dr. Alper Çelik, obeziteyle ilgili yapılacak ameliyatlara da birtakım standartlar getirmeyi amaçladıklarını, uluslararası alanda hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda Türkiye'deki obezite verilerinin bir alanda toplanacağı Ulusal Obezite Veri Tabanı oluşturulacağını ifade eden Çelik, "Veri tabanı sayesinde 'hangi cerrah nerede ne eğitim almış, obeziteyle ilgili kaç kez ameliyat yapmış, Türkiye'de kaç tane obezite ameliyatı yapılıyor, bu ameliyatların sonuçları nelerdir' gibi bilgilere ulaşabilecek" dedi.

Yorumlar