Okul korkusunun nedenleri ve yenmenin yolları

Okul korkusunun nedenleri çocuğu okula başlayacak olan velilerin en büyük derdi. Çocuk Gelişimcisi Deniz Temur okul korkusunun nedenleri ve çözümlerini anlattı.

"Okul korkusunu yenmenin en kestirme yolu okul korkusunun nedenini bulmaktan geçiyor."

Bu öneri Çocuk Gelişimcisi ve elmaelma.com yazarı Deniz Temur'a ait. "Okulların açılması herkes için bir geçiş dönemidir. Çocuğun yaşı ne olursa olsun, isterse daha önce okula gitmiş olsun, bu herkes için böyledir. Önemli olan velilerin çocuğun hissettiği kaygıyı körüklememesi ve çocukların duygularını anladıklarını göstermeleridir" diyen Deniz Temur, okul dönemine hazırlanan veliler için okul korkusunu yenmeye yardımcı şunları söyledi:

"Çocukları için endişe duyan velilerin davranışları çoğu kez çocukların kaygı düzeyini yükseltir. Bu nedenle öncelikle önce sakin olun sonra da sorunları çözmeye değil, çocuğunuzu anlamaya odaklanın. Çocuğunuzun yanında olun ve anlattıklarını, hissettiği heyecanı paylaşın. Söylediklerini dikkatlice dinleyin ve neden kaygı duyduğunu keşfetmesine yardımcı olun.

BAŞARILARINI HATIRLATIP DESTEKLEYİN

Okulda sorun yaşadığında, korktuğunda kendisine neyin iyi geleceğini sorun. Geçmiş yıllarda yaşadığı sorunları nasıl aştığını hatırlatarak onu destekleyin yeniden yapabileceğini hissetmesine sağlayın. Başarılarını hatırlatın mesela.

'Geçen yıl okuma yazmayı çok kolay öğrenmiştin' ya da 'o zor matematik sorusunu nasıl da kolay çözmüştün' demekten çekinmeyin.

OKULDAN SONRA YAPILACAKLAR DA ÖNEMLİ

Veliler kaygıyı azaltmak için hep okuldan önce yapılacaklara odaklanırlar aslında okul sonrasında yapılması gerekenler de var. Mesela ilk okul günü sonrası çocukla keyifli zaman geçirmek, günün stresi ardından biraz sakinleşmek için iyi bir fırsat olabilir. İlle de uzun saatler ve özel aktivetelere de gerek yok. Birlikte yenilecek bir kap dondurma yada yapılacak kısa bir yürüyüş hem çocukların yaşadıklarını anlatmalarına yardımcı olur hem de sakinleşip yeni güne hazırlanmalarını sağlar. 

OKUL KAYGISI SADECE İLK HAFTALARDA GÖRÜLMEZ

Okula alışmak zaman alır bunu başından kabul etmek en iyisidir ve okula alışmak sadece ilk haftaları kapsayan bir süreç değildir.

Okul yılının başında çocuğunuz uyum göstermiş gibi görünse de ilerleyen zamanlarda farklı nedenlerle yeniden okul kaygısına kapılabilir. Çocuğunuzun gerçekten zorlanıyor olabilir, okula alışamayabilir. Bir veli olarak yapabileceğiniz en işi şey çocuğunuzun davranışlarını gözlemlemek. Bir çocuk normalde yaptığı ya da yaparken zorlanmadığı şeyleri yapmayı reddediyorsa, bu bir şeylerin yolunda gitmediğinin habercisi olabilir. 

UYKUYA DİKKAT!

Çocuğunuzun başı okulda bir başka öğrenciyle derde girmiş olabilir, yılgınlık ve bıkkınlık hissediyor olabilir, başarısız olmaktan korkuyor olabilir. Bu nedeni bulup ailenin okuldaki uzmanlarla bu konuyu görüşmesi ve çözüm yolları araması gerekebilir. Bazı durumlarda okul kaygısı okulu reddetmeye kadar varabilir. Böyle bir durumda kesinlikle bir profesyonelden yardım almanız gerekir. Son olarak da çocuklarınızın uykularını tam olarak aldıklarından mutlaka emin olun. Çünkü uykusuzluk özellikle erken yaş grubunda kaygının asıl nedeni olabilir. 

Yorumlar