Pardon şefim ne izliyordunuz?

Tatilin ayaklı google'ı Alper Tekbaş'tan ustalık kokan bir çalışma! Gastronomi dünyasının şefleriyle Türk mutfağının yıldız isimleriyle tek tek görüşen Alper Tekbaş, o isimlere sordu onlarda açıkladı...

Pardon şefim ne izliyordunuz?

Türk Mutfak Şeflerinin Favorisi Kurtlar Vadisi

Mutfak şeflerinin teknolojiye ilgisi her geçen gün artıyor. Mutfakla ilgili mesleki konularda internet üzerinden araştırmalar yapan Türk Mutfağının şefleri menü görsellerinden ürün detaylarına kadar bir çok konuyla ilgili Google basta olmak üzere, facebook, instagram, twitter gibi sosyal medya üzerinden incelemeler ve paylaşımlarda bulunuyorlar.

Yemek yorumları mutfak sentezleri araştırma ve Ar-Ge çalışmalarında digital medya platformunu doğru kullanan mutfak şefleri hem kişisel pr hem de ekipsel çalışmaların da internetin gücünü her geçen gün daha verimli kullanmanın yollarını deniyorlar. Dünya ile online olan mutfak şefleri hem meslektaşları hem de kamuoyu ile internet mecralarını kullanarak kendilerini güncel ve gündemde tutuyorlar. Eleştiriyle gelişen büyüyen gastronomi dünyasında artık mutfak şefleri popüler kültürün önemli isimleri oldular... Gerek kendi yaptıkları gerekse katıldıkları televizyon programları üzerine çalıştıkları yemek sunum ve görselleri menüleriyle kıyasıya bir rekabet içerisinde olan Türk Mutfağının ünlü şefleri teknolojinin imkanlarını daha etkin kullanabilmenin ve kendilerini daha iyi ifade edebilmenin formüllerini de bu şekilde aktif hale getirebiliyor. Aynı zamanda genç şeflerde bu imkanları iyi kullanarak mesleki kariyerlerini ve geleceklerini daha iyi hale getirebilmek için gayret gösteriyorlar.

TNS Şef Davranış ve Tutum Araştırması kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya olmak üzere beş büyük şehirde 1.000 şefle görüşüldü. Türkiye’nin şef profili çıkarıldı. Dikkat çekici sonuçlar veren araştırma, mutfakta harikalar yaratan şeflerin özel dünyaları hakkında detaylı bilgiler sundu.

Şefler, hem kişisel hem profesyonel amaçlarla internet kullanıyor

Araştırma sonucuna göre, şeflerin çoğunun 30 ile 49 yaşları arasında, evli ve akıllı telefon kullanıcısı olduğu ortaya çıktı. Şefler, dijital dünyada aktif olarak yer alıyorlar. Araştırmaya cevap verenlerin yüzde 82’si kişisel amaçlarla, yüzde 76’sı ise profesyonel amaçlarla bilgisayar ya da mobil cihaz üzerinden internet kullanıyor. Her gün mutlaka internete giren şeflerin oranı yüzde 88. Şeflerin neredeyse yarısı herhangi bir sebeple sosyal medyada yer alıyor.

Menü güncellemeleri sırasında yeni tarif araştıran şeflerin yüzde 30’u yemekle ilgili web sitelerine bakarken, yüzde 22’si Google üzerinden arama yapıyor.

TV’de yemek programı yerine dizi izleniyor

Yüzde 76’sı herhangi bir aşçılık eğitimi almamış olan şeflerin çoğunluğu televizyonda yemek programları izlemeyi sevmediklerini dile getirdi.

Düzensiz ve uzun çalışma saatlerine sahip olan şefler, genellikle 20.00’dan sonra ekran başına geçiyor ve dizilere büyük ilgi gösteriyor.  Özellikle Kurtlar Vadisi dizisini kaçırmayan şeflerin bir diğer favori programı ise Beyaz Show…

Şeflerin yüzde 37’si ev ya da iş yerlerinde bir radyo kanalını dinliyor. Neredeyse yarısı gazete okuyan şefler, genellikle ilk sayfayı okumayı tercih ediyor. Şeflerin yüzde 26’si ise başlıca Gastronomi ve Food Life olmak üzere bir sektörel bir dergiye abone.

Şefler, yeni tarifler keşfetmekten ve yemek servis ederken şık bir sunum yapmaktan zevk alıyor. Bunun karşılığında müşterilerinden gelen olumlu yorumlar ve işin sürekli üretken doğası mesleklerine olan bağlılıklarını artırıyor.

Alper Tekbaş’ta İstanbul’dan İzmir’e Ankara’dan Antalya’ya Türk mutfağının farklı isimleriyle birebir görüşerek onlara Pardon Şefim Ne İzliyordunuz? Diye sordu ve farklı yanıtlar aldı.

İşte O Şefler ve İzledikleri Programlar;

Mutfağın akıl küpü, tecrübeli ve ünlü mutfak Chef’i Rahmi Yılmaz, Jamie's Ministry of Food ve Survivor All Star’ı izliyor.

Türk Mutfağının yaptığı sansasyonel açıklamalarla dikkati çeken ismi Chef Mehmet Yalçınkaya, Behzat Ç ve Muhteşem Yüzyıl’ı izlediğini ifade etti. Mutfağa kendisini o kadar kaptırmış ki Ar-Ge çalışmaları, modern Türk mutfağı, Akdeniz Sentezi, toplantılar, Tv programları, röportajlar derken en son izlediği Tv Programları 2-3 yıl önce final yapan Behzat Ç ve Muhteşem Yüzyıl.

Kendine özgü tarzıyla farkım mutfağımda diyen Türk Mutfağının renkli isimlerinden Chef Rafet İnce, Cutthourt Kitchen, İron Chef America, Hell’s Kitchen, Top Kitchen, Yunus Emre Aşkın Yolculuğu ve Pepe izliyor.

İlginç Mutfak serüveniyle dikkatleri üzerine çeken Chef Muzaffer Aydın ise Güldür Güldür, Game of Star, Haniball ve İnternet üzerinden de Staff Cantenn izliyor.

Türk Mutfağının gülen yüzü, kadirşinas mutfak şefi Tunay Yiğit Kurtlar Vadisi ve Bizim Gelin dizisini izliyor.

TAFED Başkanı, Türk Mutfağının öncü isimlerinden Chef Zeki Açıköz, bu aralar Ana Haber Bütenlerini mutlaka izlediğini, Fenerbahçe’nin transfer haberlerini takip ettiğini ifade ederken hatta Fenerbahçe galip ise yemekler şampiyon diyerek Fenerbahçe tutkusunu dile getiriyor. Kurtlar Vadisi ve Beyaz Show’u izliyor ve Kemal Sunal filmlerinden vazgeçmiyor.  Natinol Geographic ve Home Tv Gurme Programını izliyor.

En güzel yemek ve lezzetleri, mutfak kültürünü bizlerle buluşturan, simit yiyerek hayata gülümseyen renkli, heyecanlı, acı tatlı duygularıyla mutfağın kalbinde yaşayan şeflerimiz birçok yönüyle dikkatleri çekiyor. 

Chef Rahmi Yılmaz’ın dedesinin önemli sözü de bu yazının son sözü olsun “ Gönülsüz aştan iyi bir yemek çıkmaz”…

Yorumlar