Patates dolması nasıl yapılır malzemeler nelerdir?

Patetes dolması nasıl yapılır? Patates dolması malzemeleri nelerdir? Biber dolması sevmeyenlere patates dolması harika bir alternatif olacak.

Patates dolması nasıl yapılır malzemeler nelerdir?

Bugün siz değerli elmaelma.com okuyucularımız için patates dolması yapmaya karar verdik. Biber dolması sevmeyenler ya da biber dolması dokunanlar için harika bir lezzet olan patates dolmasına bayılacaksınız. İşte patates dolması malzemeler ve yapılışı...

MALZEMELER

3 adet büyük boy patates
250 gram kuzu kuşbaşı
1 yemek kaşığı bayat ekmek kırıntısı
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
1 yemek kaşığı beyaz şarap
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet küçük boy soğan
1 tutam safran
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 su bardağı et suyu
1 çay kaşığı tuz
6 dilim kaşar peyniri

YAPILIŞI

Etleriniz doğranmamışsa, zar büyüklüğünde doğrayarak tarifinizi hazırlamaya başlayın. Düdüklü bir tencereye tereyağını alın ve doğranmış etleri bu yağda 3 dakika kadar mühürleyin. Ardından ½ su bardağı kadar su ilave edip, tencereyi kapatın ve 10-15 dakika bu şekilde etleri pişirin. Etler piştikten sonra iç malzemesini hazırlayın. Derince bir kabın içine yumurtalardan birini kırın, üstüne tuz karabiber, pişirdiğiniz etler, ekmek kırıntısı, ince doğranmış sarımsak ve maydanozu ekleyip güzelce karıştırın. Patatesleri yıkayın ve kabuklarını soyun. Soyduğunuz patatesleri ikiye bölün ve her bir yarımın içini dolma olacak şekilde oyun. Patatesleri iç malzemenizle doldurun. Bir kaseye diğer yumurtayı kırın ve çırpın. Yayvan başka bir kaba da unu serpin. Doldurduğunuz patateslerin üst kısmını önce una ardından da yumurtaya batırın. Derince bir kızartma tenceresine zeytinyağını alın ve kızgın zeytinyağında patatesleri bu şekilde altın sarısı bir renk alana dek pişirin. Ama tamamen pişmemelerine özen gösterin. Pişirdiğiniz patates dolmalarını bir fırın tepsisine yerleştirin. Bir sos tavasına 3 yemek kaşığı zeytinyağını koyun ve ince doğranmış soğanları güzelce kavurun. Ardından soğanlara şarabı, safranı ve gerekirse biraz daha tuz ve karabiberi ilave edin. Güzelce karıştırın ve et suyunu da ekleyip bir taşım kaynatın. Bu sosu fırın tepsisine aldığınız patateslerin üzerine gezdirin. Bu şekilde önceden ıstılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. 25 dakikanın bitiminde fırını açıp bir çatalla patateslerin pişip pişmediğini kontrol edin ve her bir dolmanın üzerine kaşar peynirlerini yerleştirin. Fırının kapağını kapatın ve peynirler eriyene dek yaklaşık 5 dakika daha pişirmeye devam edin. Fırından aldığınız patates dolmalarını maydanoz yapraklarıyla süsleyerek sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.

Yorumlar