Pepeçura nasıl yapılır Karadeniz'in geleneksel kokulu tatlısını deneyin!

Karadeniz kültürünün eşsiz lezzetlerinden olan pepeçura tarifini evde deneyerek sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Pepeçura nasıl yapılır Karadeniz'in geleneksel kokulu tatlısını deneyin!

Karadeniz'in dillere destan tatlısı olan pepeçura bu kez elmaelma.com okurları için hazırlandı! Evde pratik bir şekilde yapabileceğiniz bu tatlı Karadeniz'in yöresel lezzetlerinin en meşhurları arasında yer alıyor. Bilmeyenler için pepeçuradan biraz bahsedelim! Mor üzüm tatlısı olarak bilininen pepeçura, kokulu mor veya siyah üzümlerden yapılmaktadır. Normal üzümlerden de yapabilirsiniz ancak kokusu ve tadı aynı olmayacaktır. Karadeniz'in bu gelenek tatlısını evde denemek için hazırlamış olduğumuz tarife göz atabilirsiniz.

Malzemeler; 1 kg.siyah kokulu üzüm, 3 su bardağı su, 1 su bardağı şeker, 4 yemek kaşığı nişasta, 1/2 çay bardağı mısır unu

Yapılış aşaması; Üzümlerinizi iyice yıkayın. Saplarından ayıklayarak tencerenin içerisine alın. Üzerine su ve şeker ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakın.
Üzümler iyice suyunu bırakıp, eriyene kadar pişirin. Ardından büyükçe bir süzgeçten geçirin. Ezilmemiş olan üzümleri tahta kaşık yardımıyla iyice ezin. Elde ettiğiniz üzümlü şekerli karışımın yaklaşık 2 su bardağı kadarını tencerenin içerisine alın. Bir çırpma teli yardımıyla içerisine nişastayı, ardından mısır unu karıştıra karıştıra yedirin.

Geriye kalan suyu kepçe yardımıyla azar azar ilave edin. Karıştırmaya devam edin.
Dilediğiniz kıvama geldiğinde kaselere doldurun. Servis kaselerinin içinde bir süre ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra buzdolabına kaldırın ve iyice soğumalarını sağlayın. Soğuyup, kıvamı iyice oturan tatlılarınızı süsleyerek servise hazır hale getirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun...

Yorumlar