Prematüre bebek bakımı nasıl olmalı beslenmede anne sütü şart!

Normal bebeklere kıyasla prematüre bebeklerin bakımı bir hayli hassas olmalıdır. Prematüre bebek bakımı hakkında hassas davranmanız gereken noktaları derledik.

Prematüre bebek bakımı nasıl olmalı beslenmede anne sütü şart!

Daha yeni doğmuş bebekleri kucağımıza almakta ve bakımında güçlük çekerken daha küçük bebekler yani bir diğer adıyla prematüre bebeklerin bakımında nasıl davranılması gerektiği konusunda bir hayli bilinçsiziz. Elmaelma.com okurları için prematüre bebeklerin bakımı hakkında merak edilenleri sırasıyla bir araya getirdik. Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bekir Çakmak, prematüre bebeklerin hastanede eve gittiği andan itibaren bakımı hakkında bazı bilgilendirmelerde bulundu.. 

PREMATÜRE BEBEKLERİN BESLENMESİ NASL OLMALI?

Prematüre doğan bebeklerin beslenme alışkanlıkları ve ihtiyaçları diğer bebeklerden farklıdır. Zamanında doğan bebekler gibi prematüre bebeklerin beslenmesinde de en ideal besin anne sütüdür. Anne sütü yeterli miktarda ise bu bebeklerin anne sütü ile beslenmelerini tercih edilmelidir. Ancak prematüre bebeklerin besin gereksinimleri daha fazla olduğundan bebeğin tartı alım izlemine göre gerekli durumlarda anne sütü güçlendiricileri ile anne sütünü desteklemek gerekir. Ancak bebek için anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda, prematüre bebekler için özel olarak hazırlanan mamalardan destek alınabilir. Anne sütü bebeğin yutma ve emme fonksiyonlarının durumuna da bağlı olarak biberonla da verilebilir. 

TEMİZLİK VE CİLT BAKIMLARINDA HASSAS NOKTA...

Prematüre bebeğin kullanacağı emzik, biberon gibi özel eşyalar mutlaka özel bir steril işleminden geçirilerek kullanılmalıdır. Prematüre bebeklerin cilt bakımına ekstra özen gösterilmelidir. Bebeklerin kıkırdak ve cilt dokuları gelişimini sürdürdüğünden ve yeterince gelişmediğinden, belli aralıklarla yatış pozisyonları değiştirilmelidir. Gözlerde çapaklanmalar bu dönemde sık karşılaşılan şikayetlerdendir. Steril su ve gazlı bez yardımıyla bu çapaklanmalar temizlenebilir, ancak bu esnada çok narin hareketlerle temizlik yapılmalı, bebeğin gözünün incinebileceği unutulmamalıdır. Bebeğin alt bakımı sadece su ve pamuk ile yapılmalı, pişik olmadıkça krem kullanılmamalıdır. 

BANYO YAPTIRMAK İÇİN...

Prematüre bebekler, ortam ısısı ayarlandıktan sonra istenirse haftada 2-3 kez yıkanılabilir. Prematüre bebeklerin yıkanacağı suyun sıcaklığı 36 dereceden az olmamalıdır. Bebeğin yıkanacağı suyun kullanımdan önce kaynamış ve soğumuş olması da hijyen açısından önemlidir. Banyo için bebeğin cilt pH'sına uygun şampuanlar kullanılmalıdır. Isı kaybını önlemek için bebeğin banyosu bittikten sonra ortam ısısı ayarlanmış odada iyice kurulanması gerekir.   

Yorumlar