Rahim nakli nasıl yapılır uterin faktör infertilitesi tedavisi bebek sahibi yaptı

ABD'de rahimi olmadan doğan kadın rahim nakli sayesinde bebek sahibi oldu ve ABD tıp literatürüne girdi. İşte uterin faktör infertilitesi tedavisinin detayları.

Rahim nakli nasıl yapılır uterin faktör infertilitesi tedavisi bebek sahibi yaptı

Teksas'ta rahim nakli yapılan bir kadın , sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Rahim nakli sonrası hamile kalıp sağlıklı bebek dünyaya getiren ABD'deki ilk kadın oldu. 

Bebek, Dallas'daki Baylor Üniversitesi Tıp Merkezi'nde doğdu. Ancak ailenin mahremiyet isteği nedeniyle doğduğu zamana ilişkin bilgiler saklandı. 

Hastanedeki rahim nakli klinik araştırmasının baş araştırmacısı olan Giuliano Testa, yaptığı açıklamada doğumu "kilometre taşı" ve "annesine aşk ve umut veren güzel bir an" sözleriyle niteledi. Bunun nedeni ise rahim nakli olan kadının dünyaya rahmi olmadan gelmesi ve asla kendi çocuğu olamayacağının söylenmesiydi.

Dallas'daki Baylor Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre nakil Uterin Faktör İnfertilitesi olarak bilinen, fonksiyonel bir uterusu olmayan kadınlar için infertilite tedavi seçeneklerini incelemek için yapılan bir klinik araştırmanın bir parçasıydı.

KADINLARIN YÜZDE 5'İ RAHİMSİZ DOĞUYOR

Rahimi olmadan doğan kadınların oranı dünyada yüzde 5. Buna uterusunu kaybedenler de dahil.

"Bir rahim naklinden sonra bebek sahibi olmak kolay bir iş değil" diyen Giuliano Testa sürecin nasıl işlediğini şöyle anlattı:

"Kadın döllenmiş ve daha sonra embriyo olarak dondurulmuş kendi yumurtalarını almak için IVF uygulanmıştır. Daha sonra verici rahim ve rahim ağzı gövdeye yerleştirildi. Vücudunun yeni organları reddetmemesi için bağışıklık bastırıcı ilaçlar almak zorunda kaldı ve nakilden bir yıl sonra bir embriyo uterusuna nakledildi. Sezaryen ile doğum yaptı."

Bu anne, ABD'de rahim nakli yoluyla hamile kalan ilk kadın olsa da dünyada ilk değil. İlk vaka 2014'te İsveç'te gerçekleşmişti. Nakil sonrası doğan bebek sayısı dünyada 8. 

ABD'DE İLK RAHİM NAKLİ BAŞARISIZ OLMUŞTU

Cleveland'da 2016 yılında başarılı bir rahim nakli gerçekleşmişti, ancak hasta bir maya enfeksiyonu geliştirdikten sonra rahim çıkarılmak zorunda kalmıştı. 

Bu doğum başarısı hikayesi Uterin Faktörü İnfertilitesi ile baş etmeyi seven tüm kadınları mutlaka umutlandırıyor, çünkü şu anda bir bebeğe sahip olmak ileride onlar için uygun bir seçenek olabilir.

Yorumlar