Regl iken banyo yapılır mı bir zararı var mı?

Kulaktan dolma bilgilerle regl iken banyo yapılmaması gerektiği söylenir durulur. Peki işin uzmanları regl iken banyo yapmaya ne diyor? İşte sorunun cevabı...

Regl iken banyo yapılır mı bir zararı var mı?

Regl dönemlerinde pek çok kadın şiddetli ağrılar çeker. Yaşam kalitesini etkilememk adına pek çok önlem alan kadınların en çok sorduğu sorulardan biri "regl iken banyo yapılır mı?" pek çok kanıya göre regl iken banyo yapılmaması gerektiği söylense de uzmanlar regl iken banyo yapmanın bir zararı olmadığını ama dikkat edilmesi gereken kuralların olduğunu belirtti.

REGL DÖNEMLERİNDE BANYO YAPILABİLİR

Regl dönemleri, vücudun oldukça hassas olduğu dönemlerdir. Bu nedenle de bazı kadınlar adet dönemlerinde banyo yapmaktan kaçınır. regl dönemlerinde banyo yapma esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlara dikkat edildiğinde bu dönemlerde banyo yapmanın bir zararı bulunmaz.

REGL DÖNEMİNDE NASIL BANYO YAPILMALI?

Özellikle adet dönemlerinde aşırı kanama yaşayan kadınların, bu süreç sonuna kadar banyo yapmaları tavsiye edilmez, çünkü bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ancak kanaması normal olan kişilerde ılık su ile banyo yapabilir. Duş alınırken, suyun sıcak olması, damarların genişlemesine yol açacağı için kanamanın artmasına neden olacaktır. Aynı zamanda bu dönem sonuna kadar kimyasal içerikli duş jeli ya da banyo köpüklerinin kullanımı da hassas olan vajinal bölgeye zarar verebilir. Bu nedenle yalnızca sabun kullanımı önerilmektedir.

HATTA BANYO TAVSİYE EDİLİYOR

Yapılan araştırmaların sonucunda adet dönemi içinde duş almanın bir zararı tespit edilmemiştir. Hatta banyo, tavsiye edilen bir uygulamadır çünkü bu dönemde sürekli olarak kullanılan tampon ya da ped gibi ürünler, genital bölgenin havasız kalmasına neden olur. Bu bölgenin hava alması ve temizlenmesi büyük önem taşımaktadır. Havasız kalan genital bölgede tahriş olma eğilimi ve kötü koku oluşumu ortaya çıkacaktır. Ayrıca ruhsal olarak zaten rahatsız hissedilen bu dönemde ılık su ile duş almak ciddi anlamda rahatlamaya yol açacak ve huzur hissi verecektir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Bu dönemde çok daha fazla hassasiyet kazanan genital bölgenin temizliğinde özenli ve dikkatli davranılması gerekir. Aksi halde ciddi deri ve vajina tahrişleri söz konusu olabilir. Son derece normal ve biyolojik bir durum olan adet dönemlerinde, pis olma hissinden kurtulmak önemlidir. Her ne kadar sürekli olarak genital bölgede rahatsızlık ve kandan dolayı kirlilik hissi ruhsal olarak ortaya çıksa da, bu dönemlerin de sağlıklı bir bedenin parçası olduğu unutulmamalıdır.
Ilık su ile duş almak, adet sancılarına da bir hayli iyi gelmekte ve yumurtalıkları rahatlatmaktadır. Hatta duş esnasında duş başlığı kasıklara tutularak bir süre beklenebilir. Bu bir tür masaj gibi bölgede rahatlama hissi uyandıracaktır.
Banyodan hemen sonra kanama devam edeceğinden, mutlaka temiz çamaşıra ped takılmalı ve bu şekilde giyilmelidir. Ayrıca yumurtalıkların rahatlatılması açısından bitki çayları, papatya çayı ve ıhlamur gibi çaylar da tüketilebilir.
Banyo yapma olanağı yoksa, yalnızca genital bölgenin temizliğine son derece dikkat edilmelidir. Pedin çamaşırda kalma süresi üç saati geçmemeli, ped sıklıkla değiştirilmelidir. Her ped değiştirme esnasında ve tuvalete çıkma sonrasında aynı özenle genital bölgenin temizliği, önden arkaya doğru yapılmalıdır. Arkadan öne doğru yapılan silme ya da yıkama işlemi anüsteki bakterilerin vajinaya girmesine ve yerleşmesine neden olabileceğinden, buna özellikle dikkat edilmelidir.

Yorumlar 1 yorum