Sabahları uyanamamak neden olur depresyonla karıştırmayın!

Sabahları uyanamamak neden olur? Sabahları uyanamamanın sebepleri nelerdir?Erken uyumanıza rağmen yataktan çıkamıyorsanız bu durum hastalık habercisi olabilir!

Sabahları uyanamamak neden olur depresyonla karıştırmayın!

Erken uyumanıza karşı sabahları uyanmakta güçlük çekenlerden misiniz? Uyandığınızda sürekli bir halsizlik,yorgunluk,bitkinlik ve mutsuzluk mu hissediyorsunuz? Birçok insan sabahları uyanırken güçlük çekiyor. Her ne kadar erken yatarsa yatsın, sabahları dinç uyanamıyor. Bu durumu depresyonla karıştırmayın çünkü depresyon olmayabilir! Peki sabahları erken uyanamamamızın sebebi ne olabilir? İşte sabahları bizi yataktan çıkarmayan hastalık fibromiyaljinin nedenleri ve belirtileri...

EN ÇOK KADINLARDA GÖRÜLÜYOR

Görülme sıklığı kadınlarda yüzde 3-4, erkeklerde yüzde 0.5 olarak bildirilmiştir. Hastaların yüzde 70-80 kadarı kadınlardır. Her yaş grubunda görülebildiği gibi, en sık 30-50 yaş grubunda rastlanmaktadır.

EN TİPİK BELİRTİSİ AĞRIDIR

Bir romatolojik hastalığı olanlar (romatoid artrit), enfeksiyöz bir hastalığı olanlar (viral veya bakteriyel hastalıklar) veya psikiyatrik hastalığı olanlar (majör depresyon) fibromiyalji sendromu açısından risk taşırlar. · Fibromiyalji sendromunun en tipik belirtisi ağrıdır. Vücudun alt ve/veya üst yarısında ağrılar mevcuttur. Bu hastalarda tipik olarak boyun ve sırt bölgesindeki ağrılara baş ağrısı da eşlik eder. Mide ağrısı, ağrılı adet dönemleri, kabızlık, nefes almada zorlanma hissi, çarpıntı, zaman zaman ellerde uyuşma, gözlerde ve ağızda kuruluk hissi ve depresif semptomlar hastanın şikayetleri arasında yer alır.

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE ARTIŞ OLUR
Özellikle soğuk havalarda ve mevsim değişikliklerinde şikayetlerde artış olur. Soğuk havalarda hastaların şikayetlerinde bariz bir şekilde artış gözlenir. Bu dönemlerde hastalarımızın hayat kalitelerinde ve iş gücünde gözle görülür bir azalma olur. Soğuk havalarda artan yaygın kas ağrıları, halsizlik, yorgunluk ve isteksizlik şikayetleri için hastalara bu dönemde daha çok egzersiz öneriyoruz. Dengeli beslenmeleri, açık havada bol bol yürüyüş yapmaları başlıca önerilerimiz arasında yer alıyor.

TEK BİR STANDART TEDAVİ YOKTUR

Fibromiyalji sendromunun tedavisi için multidisipliner bir program düzenlenmeli. Tek bir standart tedavi yolu yoktur. Bu programın içinde; ilaç tedavisinin yanı sıra, egzersiz, masaj ve fizik tedavi gibi komplementer tedaviler yer almaktadır.

KİŞİYE ÖZEL EGZERSİZ PROGRAMI DÜZENLENMELİDİR

Hastalarımız yaşam tarzı ve davranış değerlendirilmeleri gibi çok yönlü eğitim programlarına alınabilir. Kişi, fibromiyalji sendromu hakkında bilgilendirilmelidir.  Egzersiz tedavisi, sıklıkla önerdiğimiz ve hastaların ağrıları yanında günlük yaşam kalitesini de artıran bir tedavi yöntemidir. Kişiye özel fiziksel egzersiz programı düzenlenmelidir.

BESLENME ALIŞKANLIKLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ

Hastaların tedaviye yardımcı olması açısından diyetleri yani beslenme alışkanlıkları da yeniden düzenlenmelidir. Gerektiğinde psikiyatrik destek verilmelidir. Ayrıca fizik tedavi programları, myofasiyal ağrılar için kuru iğne tedavisi de başvurulan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Tedavi; ağrıyı ve yorgunluğu azaltmak, depresif semptomları gidermek ve diğer semptomları en aza indirmek amacıyla düzenlenir. Burada azalmış fiziksel aktivite ve artmış ağrı kısır döngüsünü kırmak amaçlanıyor.

HASTALIK DEPRESYONLA KARIŞTIRILMAMALIDIR

Fibromiyalji sendromu; ortak şikayetler nedeniyle depresyonla çok sık karıştırılıyor. Uyku bozukluğu, mutsuzluk, hayattan zevk alamama, isteksizlik ve halsizlik; depresyonla en sık karıştırılan bulgulardır. Bunun dışında birtakım iltihaplı romatizmal hastalıklarla da karıştırılabilir. Ancak bu grup hastalıklardan ANA (antinükleer antikor), RF (romatoid faktör) ve eritrosit sedimentasyon hızı gibi laboratuar tetkikleri ile ayırıcı tanıya gidilebilir.

BU YİYECEK VE İÇECEKLERDEN UZAK DURUN 

Aşağıdaki yiyeceklerin fibromiyaljide ağrıyı tetikleyebileceği tespit edilmiştir: Aspartan (doğal tatlandırıcı) içeren yiyecekler hazır dondurulmuş gıdalarda bulunan MSG ( monosodyum glutamat) ve jambon, salam gibi gıdalarda çok fazla bulunan nitratlar gibi gıda koruyucular dahil yiyecek katkıları Şeker, furuktoz ve basit karbonhidratlar Kafein; çay, kahve, kola ve çikolata Maya içeren gıdalar: Bira, şarap, ve salata sosları gibi fermente edilmiş yiyecek ve içecekler, mayalı hamurdan yapılan poğaça, pizza ve ekmekler ayrıca kuru meyveler, hazır meyve suları vb Patlıcan, acı biber gibi bazı bitkiler, fibromiyaljide ağrıyı tetikleyebilecek yiyecek ve içecekler arasında yer alıyor.

Yorumlar