Sahurda ne yapsam Ramazan'ın ilk orucu için sahur menüsü listesi ve tarifleri

Ramazan bu gece başlıyor. İlk sahurda ne yapsam, ne pişirsem diyenler için sağlıklı sahur menüsü listesi ve tarifleri elmaelma.com'da.

Sahurda ne yapsam Ramazan'ın ilk orucu için sahur menüsü listesi ve tarifleri

Ramazan ayı bu gece başlıyor. Ramazan'ın ilk sahurunda ne pişirsem diye düşünenler için hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutacak sahur yemeği önerileri hazırladık. Uzun saatler susuzluk yaşanacağından sahurda susuzluğu giderecek içecek önerileri de elmaelma.com'da. Sahurde ne yenir, sahurda ne pişirilir sorularına biz yanıt ararken öncelikle uzmanların dikkat çektiği konulara göre menüler hazılamaya özen gösterdik. Canan Karatay'dan Ender Saraç'a; Taylan Kümeli'den Dilara Koçak'a kadar ekranlardan tanıdığımız bir çok ünlü beslenme uzmanı ve doktor sahur yemeklerinde mutlaka protein olması gerektiğine vurgu yapıyor. Gecenin ilerleyen saatlerine denk gelen sahur yemeği oruçluyken günün kahvaltısı yerine geçtiğinden protein denince akla ilk gelen yumurtalı sahur yemekleri oluyor. Biz de bugün Ramazan'ın ilk sahuru için size patatesli yumurta tarifi hazırladık. Çorba olmadan sahur yapamıyorum kendimi doymuş hissetmiyorum diyenler için de kıymalı tarhana tarifimiz var. 

PATATESLİ YUMURTALI OMLET TARİFİ 

2 adet patates,
4 adet yumurta,
1 adet sivri biber,
1 çay bardağı kadar rendelenmiş kaşar veya yağlı bir peynir çeşidi,
1 tutam tuz,
1 çay kaşığı kekik,
1 tutam maydanoz, sıvı yağ 

YAPILIŞI: Patatesleri soyup küp küp doğruyoruz. Patatesleri yanmaz fırın kağıdının üzerine serip biraz sıvı yağ gezdirip fırına verin. Bir tavada küçük küçük doğradığımız biberleri az bir miktar yağda kavuruyoruz. Fırında üstü hafiften kızaran patatesleri alıp tavaya atıp bir iki çevirip karıştırıyoruz. Daha sonra yumurtaları bir başka kasede iyice çırpıyoruz. İkina tuz, keki ve maydanozları ekliyip karıştırıyoruz. Patatesli biberli karışımı tavaya eşit şekilde yayıp üzerine yumurtalı karışımı döküyoruz. Kısık ateşte krep yapar gibi çevire çevire pişiriyoruz. Pişmesine yakın kaşar peyniri rendeleyip serpiyoruz. 

KIYMALI TARHANA ÇORBASI TARİFİ

Malzemeleri: Kıyma, Tarhana, Soğan, Sarımsak, Salça

Yapılışı: Tencerenizi ocağa alın ve ısıtın. İçerisine tereyağını ekleyip eritin. Kıymayı tencereye ilave edip tuz ile tatlandırarak kavurun. Ardından salçayı ekleyin ve salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Suyunu tencereye ekledikten sonra bir miktar suda erittiğiniz tarhanayı yavaş yavaş tencereye aktarın karıştırarak kaynamasını sağlayın ve ardından ocaktan alıp sıcak servis edin.

SAHUR SOFRASINDA MUTLAKA KAHVALTILIKLAR OLSUN

Uzmanlara göre sahur sofrasında kahvaltılıklar mutlaka olmalı. Özellikle sebzeler ve yeşillikler uzun süre tokluk yaşamak isteyenler ve susuzluk çekmek istemeyenler için çok önemli. Bu nedenle az tuzlu peynir ve zeytin, söğüş sebzeler ile mevsim yeşilliklerini mutlaka sofrasına koyun.

SAHURDA BEYAZ EKMEK YEMEYİN

- Öte yandan, sahurda midede daha uzun süre kalacağı ve hazmı da kolaylaştıracağı için tam buğday, tam çavdar ekmeğini tercih etmeye özen gösterin. 

- Çok kalın bir pideden ise sadece bir boğum yiyin. Pide beyaz undan yapıldığı için çabucak kana karışır, kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olabilir. Sıcak pideyi açken bolca tüketme eğilimi yüksektir, kontrolünüzü kaybetmeyin. 

SAHURDA AYRAN YADA SÜT İÇERSENİZ...

Uzmanlara göre, uzun süreli açlık ve ani tokluk hali vücutta şeker ve tansiyon dengesizlikleri yaratıyor. Bunu önlemek için sahurda bir bardak süt yada ayran içmeli. 

Yorumlar