Şeker ihtiyacını azaltan kuru meyveler şeker hastalığını önlüyor

Şeker hastalığına dikkat! Canınız sürekli tatlı çekiyor ve kendinizi durduramıyor musunuz? İşte sizlere şeker ihtiyacınızı giderecek öneriler...

Şeker ihtiyacını azaltan kuru meyveler şeker hastalığını önlüyor

Çağımızın hastalığı olarak bilinen şeker hastalığı dünya nüfusunun yüzde 8'ni oluşturyor. Hızla yayılan şeker hastalığının temel nedenleri arasında yediklerimiz içtiklerimiz gelirken hareketsizlikte durumu perçinliyor. Peki sürekli canınız tatlı çekiyor ve kendinizi durduramıyor musunuz? İşte sizlere şeker ihtiyacınızı giderecek öneriler...

KURU KAYISI, KURU İNCİR, KURU ÜZÜM

Dünya nüfusunda yüzde 8’e ulaşan şeker hastalığının hızla yaygınlaşması şekere alternatif ürünlere ilgiyi arttırıyor. Şeker yerine tüketilebilecek ürünler olan çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı bu süreçte öne çıkıyor.

 SAĞLIKLI GIDA TÜKETME ARZUSU ZİRVEDE

Dünya genelinde 1990’yı yılların başında 732 bin ton olan çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin günümüzde 1 milyon 277 bin ton seviyesine ulaştığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, bu artışta Türkiye’nin lokomotif görevi üstlendiğini kaydetti. Dünya genelinde sağlıklı gıda tüketme talebinin zirve yaptığına işaret eden Celep, “Sağlıklı gıda tüketme arzusu, kuru meyvelere ilgiyi arttırıyor. Dünyadaki talep artışını Türk kuru meyve sektörü olarak karşılamaya talibiz. Türkiye 120 ülkeye kuru meyve ihraç ediyor. Sultaniye üzüm mineral, potasyum, kalsiyum, fosfor içeriyor. Ayrıca vitamin açısından da çok zengin bir kaynak. En önemli nokta ise çekirdeksiz kuru üzümün şekerin yerine geçecek bir alternatif olması. Kek fabrikaları bisküvilerde şekeri çıkarıp kuru üzüm kullanabilirler” diye konuştu.

OKUL ÜZÜMÜ PROJESİ 

Türkiye’de okul çağındaki çocuklara yıllık 6 bin ton kuru üzüm dağıtıldığını hatırlatan Celep, şöyle devam etti; “Türkiye’de iç tüketim çok az. Kuru üzüm tüketimini bir sosyal sorumluluk projesi ile arttırmaya çalışıyoruz. Okullarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kuru üzüm dağıtılıyor. Bu proje öncesinde Türkiye’de ortalama tüketim 250 gr iken şimdi 400 gr oldu. Şu an 35.000 okulda yaklaşık 6000 ton üzüm dağıtılıyor, bunu 9000 tona çıkarmayı hedefliyoruz.”

 

Yorumlar