Şekersiz tatlı yapmanın püf noktaları nelerdir

Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu, şekersiz tatlı tüketmenin faydalarını elmaelma.com okurları için bilgilendirdi.

Şekersiz tatlı yapmanın püf noktaları nelerdir

Kilo vermeye yardımcı olarak görülen ve obezite karşıtı bir beslenme biçimi olan şekersiz beslenmeye 21 günlük bir plan ile adım atmak mümkün. Daha enerjik, daha iyi hissetmek, birçok hastalıktan uzaklaşmak için şekersiz beslenmek çok önemlidir. Şekersiz kek, kurabiye ve puding karışımları şekersiz beslenirken tatlı krizlerine çözüm olmak için birebir.

ŞEKERSİZ BESLENMEDE İLK ADIM NE?

-Öncelikle içeriğinden emin olmadığınız tüm paketli yiyeceklerden uzak durun.

-Şeker ihtiva ettiğini bildiğiniz yiyecekleri tüketmeyin.

-Bol lifli beslenmeye ve bol su içmeye dikkat edin.

-Protein içeren gıdalar, güvendiğiniz yağlar, probiyotikler, prebiyotikler tüketin.

KEK VE KURABİYEDEN UZAK KALAMAYANLARA ŞEKERSİZ TARİFLER

Gıda Mühendisi ve Makarna, Lütfen! Kurucusu Tuğba Bayburtluoğlu; “Herkesin büyük annesinden, annesinden kalma çok sevdiği bir kek ya da kurabiye tarifi vardır. Bu tarifi beyaz sofra şekeri yerine kuru meyve ya da diğer doğal tatlandırıcılar ile yapabilirsiniz.” diyor. 

EVDE ŞEKERSİZ KEK-KURABİYE-PUDİNG YAPMANIN 10 PÜF NOKTASI!

Bire bir oranında şeker ile kuru meyveyi yer değiştirin. Mesela tarifte bir bardak şeker var ise bardağı sıkı sıkı kuru üzüm ile doldurun ve kullanın. Öncesinde kuru üzümleri güzelce yıkayıp kurutmanızı tavsiye ediyoruz zira kuru üzümler birbirine yapışmasın diye üzerlerine biraz yağ eklenir. Bu da üzerinin toz tutmasını kolaylaştırır.

Tarifteki yağ ya da yoğurt gibi sıvı fazın içinde bu üzümleri karıştırıp mikserden geçirerek bir püre elde edin. Burada amaç kuru meyvenin tam olarak hamurun içine dağılmasını sağlamak ve bu sayede tatlı tadın tamamen homojen bir şekilde yayılmasına olanak vermektir. Aksi takdirde ısırıldığında önce tatsız bir kek sonra birden meyve parçası ağza gelebilir.

Yumurta ve kabartma tozu gibi keki ya da kurabiyeyi kabartacak malzemelerin miktarını değiştirmemek önemlidir. Yumurtayı hatta sarısı ayrı beyazı ayrı çırparsanız daha kabarmış bir kek de elde edebilirsiniz. Yumurta beyazını kaseyi ters çevirdiğinizde dökülmeyecek kadar çok çırpmaya dikkat edin.
Üzüm dışında başka meyveler kullanabilirsiniz. Damağınıza güvenin ve elinizin altındakilere göre denemeler yapmaktan çekinmeyin.

Kuru meyveler sadece şeker içermezler, aynı zamanda vitamin, mineral ve lif de katmış olursunuz kekinize. Meyve miktarı önemlidir; çok fazlası kekik kabarmasını engeller. Bu yüzden tarifteki şeker miktarına denk kullanmaya dikkat edin.
Şeker yerine alternatif olarak bal, meyve özü ve/veya şurubu kullanabilirsiniz. Bal biraz pahalı bir alternatif olmak ile beraber soğuk tüketilmesi besin değeri açısından daha iyi olacaktır.

Pekmezi de en fazla sos için kullanın, kekin içinde kullanmayın. Pekmez zaten kaynatılarak yapıldığından ikinci bir pişirmeye girmese çok daha iyi olur.
Sıvı tatlandırıcılarda (bal, meyve özü gibi) miktarı bire birden biraz az kullanın çünkü bu gıdalar güçlü gıdalardır. Mesela tarifte 1 su bardağı beyaz şeker varsa siz 3/4 bardak bal ya da çok tatlı sevmiyorsanız yarım su bardağı bal ekleyebilirsiniz. Tüm bu kurallar tatlı soslar ve pudingler için de geçerlidir.
Şeker ilavesiz kek, kurabiye, puding karışımları ile rahatlıkla tatlı krizlerini bastırabilirsiniz.

Yorumlar