Sığırkuyruğu nedir faydaları nelerdir basur sorununu çözüyor

Sığırkuyruğu nedir? Sığırkuyruğu faydaları nelerdir? Faydaları saymakla bitmeyen bu ot, basur problemini çözüyor.

Sığırkuyruğu nedir faydaları nelerdir basur sorununu çözüyor

Sığırkuyruğu nedir? Sığırkuyruu çayı nasıl yapılır? Sığırkuyruğunun faydaları nelerdir? Sığırkuyruğu bitkisi, sıracaotugiller ailesinin sarı renkli çiçekleriyle dikkat çeken güzeller güzeli bir üyesi. Latince ismi verbascum thapsus olan bu bitki, ülkemizde bazı yörelerde yün otu olarak da biliniyor. Boyu 60 ila 200 cm. arasında değişen sığırkuyruğu otu, ince tüylerle kaplı dik gövdesi, sarı renkli çiçekleri ve kendine has görüntüsüyle hemen tanınabiliyor.

SIĞIR KUYRUĞU FAYDALARI

-Sığırkuyruğu, özellikle kış aylarında yaygın olarak yaşadığımız grip, nezle, soğuk algınlığı gibi durumlarda yardımımıza koşuyor.
-Bir türlü bitmek bilmeyen öksürüğe çare oluyor, balgam söktürücü bir etki oluşturuyor.
-Solunum bozukluklarının hızla iyileşmesine destek olduğundan bronşit ve astım gibi rahatsızlıklarda da olumlu etkiler gösterdiği söyleniyor.
-Sığırkuyruğu bitkisi, kulak ağrılarının azalmasına, hatta tamamen geçmesine yardımcı olabiliyor.
-Güneş yanıklarının zararlarını en aza indiriyor, iyileşme sürecine katkıda bulunuyor.
-Ciltte oluşan küçük kesik ve yaralanmaların da daha hızlı iyileşmesine destek olduğu biliniyor.
-Çay olarak tüketildiğinde sığırkuyruğu otu idrar söktürücü bir etki de oluşturuyor.
-Halk arasında "Midemi üşütmüşüm, o yüzden karnım ağrıyor" şeklinde anlatılan durumlarda ortaya çıkan o mide ağrılarına da iyi geliyor.
-Karaciğer ve dalak başta olmak üzere iç organlarımızın sağlığına olumlu katkılarda bulunuyor.
-Son olarak, çıban ve basur gibi sorunlarda da kullanılabildiği söyleniyor.

SIĞIRKUYRUĞU NASIL YAPILIR?

Sığırkuyruğu otunun faydalarına yararlanabilmek için bilmeniz gereken diğer bir önemli konu tabii ki sığırkuyruğunun nasıl kullanıldığı.

Öncelikle kendisini hangi şekillerde kullanabileceğinizden söz edelim. Sığır kuyruğu bitkisinin çayı, yağı, sabunu, merhemi, tentürü, tütsüsü, hatta sirkesi bile yapılıyor. Dolayısıyla onu kullanabileceğiniz birçok farklı şekil bulunuyor diyebiliriz.

Kendisinin en yaygın olarak kullanılan şekliyse çayı. Sığırkuyruğu çayı nasıl yapılır diyecekler için tarifimizi de şöylece bırakmış olalım: Güvenilir aktarlardan temin edeceğiniz, çiçekleri ve yaprakları bir arada paketlenen kurutulmuş sığırkuyruğu otunu alın. 1 su bardağı kadar kaynatıp bir kenara aldığınız suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar ekleyip 5-10 dakika arası demlenmesini bekleyin. Demlenen çayınızı küçük bir süzgeç yardımıyla süzüp tanelerini içinden ayırın ve biraz ılıdıktan sonra afiyetle tüketin. Günde 2-3 bardak içebilirsiniz ama dikkat aşırıya kaçmayın.

Sığırkuyruğu çayı dışında, yine aktarlardan ya da doğal ürünler satan online alışveriş sitelerinden elde edebileceğiniz sığırkuyruğu yağını, sabununu, merhemini, tentürünü, tütsüsünü ve sirkesini de üzerinde yazan talimatlara uygun olarak kullanabilirsiniz ama...

Cildinizin üzerinde oluşan yara, kesik, çıban gibi durumlar için ya da kulak ağrısı için kullanacaksanız öncesinde mutlaka doktorunuza danışın, faydalı bir şey yapmak isterken bilmeden kendinize zarar vermeyin, aman diyelim.

Son olarak eğer sığırkuyruğu yağını kullanmak istiyorsanız ama hazır almak yerine evde ellerinizle hazırlamak istiyorsanız sığırkuyruğu yağı tarifini de vermeden geçmeyelim.

Sığırkuyruğu yağını hazırlamak için taze ya da kurutulmuş halde sığırkuyruğu bitkisi edinin. Ardından temiz, küçük, cam bir kavanozun içine bu bitkiyi bolca yerleştirin. Üzerine de kavanozun hemen hemen ağzına kadar gelecek şekilde doğal zeytinyağı ekleyip kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve güneş gören bir yerde yaklaşık 2-3 hafta bekletin. Bu süre zarfında her gün, günde bir kez kavanozu güzelce sallamayı ihmal etmeyin. Süre dolduğunda hazırladığınız sığırkuyruğu yağını süzgeçle süzdürerek tanelerini içinden ayırın ve elde ettiğiniz yağı güneşe doğrudan maruz kalmayacak şekilde, kahverengi küçük cam şişelerde saklayın ve dilediğiniz zaman kullanın. İşte bu kadar!

Yorumlar