Somatizasyon problemleri nelerdir? Somatizasyon tedavisi var mıdır?

Halk arasında hastalık hastası olarak bilinen somatizasyon problemleri nelerdir? Tedavisi var mıdır? gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.

Somatizasyon problemleri nelerdir? Somatizasyon tedavisi var mıdır?

Genellikle halk arasında ''Hastalık hastası'' olarak bilinen ''Somatizasyon bozukluğu'' kişinin fizyolojik sürekli olarak bedensel yakınmalarda bulunmalıdır. Aynı zamanda hastalığa kendisini inandırarak korkuya kapılarak hastalığın sanki günlük yaşamını aksatır hale gelmelidir. 

Bu hastalarımız psikiyatri uzmanına gelmeden önce sayısız hekime başvurmuş, farklı klinik dallarca her türlü laboratuvar ve radyolojik incelemeleri yapılmıştır. Sende organik bir hastalık yok denmesine, defalarca hastaneye yatmalarına rağmen hasta oldukları konusunda ısrarlıdırlar, bir türlü hastalığın tanısını bilen doktoru bulamamışlardır. Bu durum halk arasında “hastalık hastalığı“ olarak bilinir.

Somatizasyon bozukluğu olan bir hastanın her ay 5-7 gün yatakta yatıracak kadar ağır yakınmalar yaşadığı saptanmıştır. Bu değerler organik hastalıklara göre çok yüksektir. Tüm dünyada somatizasyon bozukluğu hastalarının, hastane masraflarını 6, muayene vizit sayılarını 13-14, toplam sağlık harcamalarını 8-10 kat arttırdığı görülmektedir.

Somatizasyonda, birey bilinçli ya da bilinçsiz olarak bedensel yakınmalarını psikolojik amaçlı veya kişisel kazanca yönelik kullanmaktadır. Kişiler arası iletişim sağlama, hasta rolünün ayrıcalıklarından yararlanma, ekonomik kazanç, sözel olarak ifade edilemeyen duygu ve düşüncelerin iletilmesi somatizasyonun güdüleyici etkenleridir. Burada intrapsişik savunma düzeneklerinin de rolü vardır.

Somatizasyonun bireye yönelik en büyük kazancı hasta rolünün getirdiği avantajlardır. Kronik somatizasyonlu hastalarda bu büyük bir olasılıkla bilinçli bir tercih değildir.

SOMATİZASYON BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Somatizasyon bozukluğunun tedavisi oldukça problemli olmakla beraber tedavi yöntemleri arasında yapılandırılmış davranış yönelimli grup tedavileri oldukça etkili bir yöntemdir. Bu yöntemdeki amaç hastanın bedensel olarak rahatsızlığı olduğuna dair çok düşünenlerin yolu bu sendromdan geçiyor. Tedavi sürecinde ailevi destek oldukça önemlidir. 

 

Yorumlar