Sperm alerjisi nedir kadınlar hamile kalabilir mi?

Sperm alerjisi nedir? Sperm alerjisi her kadında görülebilir mi? Sperm alerjisi çocuk sahibi olmaya engel mi? İşte bilinmesi gerekenler...

Sperm alerjisi nedir kadınlar hamile kalabilir mi?

Aşkın ayrılmaz bir parçası olan cinsellik bazen kadınlar için kabusa dönüşebilir. Çeşitli hastalıklar olabileceği gibi, bazı kadınlarda sperm alerjisi de görülebilir. Pek çok insan bu durumun farkına çok geç varabiliyor. Peki sperm alerjisi nedir? Sperm alerjisinin tedavisi var mıdır? Sperm alerjisi olanlar seks yapabilir mi? İşte bilinmesi gerekenler...

SPERM ALERJİSİ NEDİR?

Sperm alerjisi, ilişkiden sonra erkeğin spermine veya spermin sıvısına karşı kadındaki vajinal değişikliklere verilen alerji tanımıdır. Belirtileri klasik alerji belirtileridir. Vajinada yanma, şişme, ağrı, kaşıntı, kızarıklık gibi bilinen klasik alerji belirtileridir. Bazen sistemik hale de gelirse, lokal değil de tüm vücutta da alerji belirtileri görülebilir. Yüzde, kolda veya bacakta da görülebilir. Bu daha çok alerjik açıdan hassas olan bireylerde görülmektedir. Tanısı genelde muayene ve belirtilerle konur. Bazı ileri düzeylerde de erkeğin sperm sıvısında da antikorlar bulunabilir.

VAJİNADA TAHRİŞ VARSA...

Özelilikle ilişki esnasında veya ilişkiden sonra kadının vajinasında oluşan şiddetli ağrı, yanma, batma gibi belirtiler, vajinada tahriş, ağrılı ilişki, sıkıntılı ilişki, gibi durumlarda sperm alerjisinden şüphelenmek daha doğrudur.

SPERM ALERJİK REAKSİYON GÖSTEREBİLİR

Erkek ve kadın vücudunda her zaman için yabancı maddelere ve mikroplara karşı bir bariyer vardır. Vücudumuz bizi korumak için bir bariyer oluşturur. Sperm alerjisi de bu tarz bir bariyer. Çünkü sperm meninin içeriğinde çeşit maddeler ve protein vardır. Gerek kayganlaştırıcı, gerek besin, yapısal bir takım proteinler vardır. Aynı zamanda spermi kaplar bunlar. Bunlar erkek için ne kadar doğalsa, erkeğin doğasında olsa da bir kadın için yabancı bir maddedir. Bağışıklık sistemini hareket geçirecek bir yanıt oluşturur. Dolayısıyla özellikle alerjik açıdan hassas kişilerde sperm ve menideki proteinler alerjik reaksiyon oluşturabilir.

SPERM ALERJİSİ TESTİ NASIL YAPILIR?

Sperm alerjisi testi sperm sıvısının içindeki antikor oranı araştırılarak yapılabilir. Cilt testleri ile de yapılabilir ve kısa zamanda sonuçlanır. Bu tanıyı yapmak için bazı şeyleri de ayırmak lazım. Örneğin ilişki sırasında kullanılan kayganlaştırıcı kremler, bir takım cinsel oyuncaklar, lateks maddesine karşı bir alerji, kadında bulunan idrar yolları enfeksiyonu, candida mantarı gibi çeşitli alerjik durumlar ve patojenlerin öncellikle ayrılması gerekmektedir.

HAMİLE KALINABİLİR Mİ?

Bu durum doğurganlığı doğrudan etkilemez. Bağışıklık sistemi ile ilgili olarak çok ciddi sıkıntılar olmadığı sürece düşük oranda kısırlığa yol açabilir. Kandaki antikorlar spermin hareket ederek yumurtaya ulaşmasına ve yumurtayı döllenmesine engel olabilir.

ÇARE PREZERVATİF Mİ?

Prezervatif kullanmak alerjik durumları etkileyebilir. Fakat çocuk isteyen çiftlerde bu bir çözüm değildir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavide immuno terapi kullanılır. Yüksek doz antikor varlığında ise kortizon kullanılır.

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar