Spiral nasıl kullanılır gebeliği önlüyor!

Spiral nasıl kullanılır? Cinsel yaşamda korunma yöntemlerinden biri olan spiral hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik!

Spiral nasıl kullanılır gebeliği önlüyor!

Cinsellikte istenmeyen gebeliklerin önüne geçebilmek için korunma oldukça önemlidir. Cinsel yaşantıda korunmak için bir kaç tane yöntem vardır. Bunlardan biri de spiral taktırmaktır. Peki Spiral nasıl takılır? Spiral ne işe yarar? Hormunlu mu hormonsuz mu spiral takılmalıdır? İşte tüm bu soruların yanıtını Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir'den öğrendik. Spiral kullanımı ile ilgili tüm merak edilenler! 

SPİRAL NASIL TAKILIR? 

Oldukça basit bir yöntemle takılabilir. Muayene masasına yatırılan kadının vajinasına kanalı açmak için spekulum adı verilen plastik ya da metal bir alet takılır. Rahim ağzı ve vajen içerisi antiseptik solüsyonla temizlendikten sonra tenekulum adı verilen bir aletle tutulur. Ardından da spiral yerleştirilir. Takılması kadar çıkarılması da oldukça kolaydır. Spiral takılırken veya çıkarılırken herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Yaklaşık 10 dakika süren işlemin ardından çok nadir de olsa kasık ağrısına benzer bir ağrı yaşanabilir. Basit ağrı kesicilerle bu ağrıyı gidermek mümkündür.

SPİRAL NE İŞE YARAR?

Spiralin ham maddesinde bakır tel ya da hormon salgılayan araçlar bulunmaktadır. Bu araçlar, yumurtaların rahme ulaşmasını ve spermin yumurta ile buluşmasını engeller. Böylece gebelik oluşmaz. Spiral aynı zamanda rahim ağzındaki sıvı yoğunluğunu arttırarak spermlerin rahim içerisine ulaşmasını da önler.

HORMONLU SPİRALLERİN YAN ETKİSİ VAR MI?

Hormonlu spirallerin belirgin bir yan etkisi yoktur. Bir yan etkisi adet kanamasını azaltmak ya da tamamen kesilmesine yol açmasıdır. Bu etki özellikle kadınlar tarafından önce ters bir etki olarak algılansa da hekimler bu etki iyi bir etki olarak değerlendirirler. Kadının daha az miktarda kanamasının olması veya adet görmemesi kendi sağlığı bakımından daha avantajlıdır.

Yorumlar