Spiral taktırmak hamileliğe engel mi?

Birçok kadın, hamileliği önlediği düşünüldüğü için spiral taktırmıyor. Halbuki gerçek sanılandan epey farklı...

Spiral taktırmak hamileliğe engel mi?

Üreme sağlığı hakkında toplumda ‘doğru’ bilinen yanlış bilgiler anne baba adaylarının gereksiz yere endişe etmelerine, hatta tedavi için hekime başvurmada gecikmelerine bile yol açabiliyor. Yanlış edinilen bilgiler arasında, 'spiral taktırmanın hamileliği önleyeceği' iddiası en başlarda geliyor.

Spiral nedir?

Halk arasında kullanılan adıyla 'spiral' ya da 'rahim içi araç (RİA)' ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrol hapları gibi hergün alınıyor olmaması ve maliyetinin düşük olması tercih sebebidir.

Yapısı T harfine benzeyen ve birçok çeşidi bulunan spiraller, rahim içinde türüne göre 5 - 10 yıl kalabilir.
Rahim içine uygulanan spiraller, spermlerin yumurtaya ulaşmasını ve döllenme olsa bile yumurtanın tutunmasını dolayısıyla gebeliği engeller. Çıkarıldığında doğurganlık kısa sürede geri döner.

Kimler kullanabilir?

Uzun süreli bir doğum kontrol yöntemi isteyen, 35 yaş üstü, emziren, her gün ilaç kullanmak istemeyen tüm kadınlar kullanabilir.

Kimler kullanamaz?

Bilinen ya da şüphe edilen gebeliği, cinsel yolla bulaşan bir hastalığı, genital enfeksiyonu, büyük miyomları, bakıra alerjisi, rahim ağzında anatomik bozukluğu olan kadınlar kullanamaz.

Düzenli muayne gerekir mi?

Evet, gerekir. Her 6 ayda bir kontrol edilmesi gerekiyor.

Spiral güvenli bir yöntem mi?

Güvenliği en yüksek olan korunma yöntemlerinden biri spiraldir. Başarısızlık oranı %2'dir. Ancak unutmayın, spiralin cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bir koruyuculuğu yoktur.

Doğum yapmamış kadınlar spiral takabilir mi?

Spiral enfeksiyon yapmıyor ama enfeksiyon varmış gibi bir reaksiyon doğuruyor. Bu reaksiyon nedeniyle salgılanan maddeler de rahim içini hamileliğe uyumsuz hale getiriyor. Bu etki spiral durdukça devam ediyor, çıkarılınca düzeliyor. Bu yüzden doğum yapmamış kadınların spiral taktırmasında bir sakınca yok.

Kaç çeşit spiral var?

Piyasada değişik yapı ve boyutta spiraller mevcut. Markası ne olursa olsun hepsinin korunma mekanizması ve etkinliği aynıdır. Spiralleri içerdikleri maddelere göre sınıflandırmak gerekirse 3'e ayırabiliriz.

1. Bakır spiraller: Ülkemizde en çok kullanılan spiraldir.

2. Hormonlu spiraller: Bulundukları haznede progesteron hormonu içerir ve bu hormonu yavaş yavaş salgılayarak gebeliğe engel olur.

3. Herhangi bir madde içermeyen spiraller: Bundan 10 - 15 yıl önce ülkemizde yaygın olarak kullanılıyordu. 'S' ya da halka şeklinde olan bu spiraller hormon ya da bakır içermiyordu. Günümü

Yorumlar