Squat nedir? squat nasıl yapılır? Squatın faydaları nedir?

Kalça karın ve bacak kaslarını geliştirmede yarar sağlayan squat son dönemlerin en popüler egzersizi olmuş durumda! Squat nedir? Squatın faydaları nelerdir?

Squat nedir? squat nasıl yapılır? Squatın faydaları nedir?

Vücut geliştirmedeki en önemli egzersiz hareketleriniden biri olan squat hareketinin türkçe anlamı 'çömelme'dir. Herhangi bir egzersiz aleti gerektirmeden aynı zamanda spor salonuna gitmeyi de gerektirmeyen squat hareketini evde, parkta dilediğiniz yerde yapabilirsiniz. Genellikle karın ve bacak kaslarını güçlendirmek isteyenlerin sıklıkla yaptığı harekettir.

Squat egzersizlerine başlamadan önce bir sağlık probleminiz varsa doktorunuza danışmalısınız. Bununla birlikte birden vücudunuza yüklenmemeli ara vererek, setler halinde yapmalısınız. Squata başlarken ayaklarınızı omuz genişliğinde açın. Omuz genişliğinde açmadığınız taktirde hareketi yaparken yan kaslarınıza yüklenerek sağlık problemlerine yol açabilirsiniz. Ardından kollarınızı yere paralel uzatın. Vücudun üst kısmı kafa dahil öne doğru eğimli ve ayak hizasında olmalıdır. Doğrulup eğilerek hareketi tekrarlayın. 

squat nasıl yapılır squatın faydaları nelerdir

Dik durmamaya özen gösterin çünkü eğik durduğunuzda hem bacak kaslarınız hem de karın kaslarınız birlikte çalışacaktır. 10’ar veya 20’şer sayılı setler halinde ve mutlaka mola vererek egzersizi gerçekleştirebilirsiniz. Televizyon izlerken koltukta squat yapabilirsiniz. Bunun için, oturur pozisyonda kollarınızı öne doğru uzatın. Kolları uzatmış vaziyette koltuğa çömelip kalkın. İlk baslarda 8’er veya 3’er setleri tercih edebilirsiniz. Vücudunuz harekete alıştıkça setleri artırabilirsiniz.

squatın faydaları nelerdir

FAYDALARI NELERDİR?

Vücut geliştirmede sıklıkla yapılan squat ilk bakıldığında bacak kasları için olduğu izlenimine kapılabilirsiniz. Fakat squat hareketinde sadece bacak kasları değil karın kaslarınızda çalışacaktır. Hatta tüm vücudunuzdaki kasları çalıştırarak fit bir görünüm kazanacaksınız. Hareket doğru şekilde yapılırsa büyüme hormonu ve testosteron salgılanmaktadır. Bu hormonlar vücutta kas kütlesinin artmasına ve güçlenmesine katkıda bulunan hormonlar olarak bilinmektedir.

Kas kütlesi kazanmak, yağ yakmanın ve kalori harcamanın etkili bir yoludur. Squatı yaşamınız boyunca yapmaya devam ederseniz güçlü bacaklara sahip olacaksınız. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan, büyük çoğunluğu hareketsizlikten kaynaklanan sorunlara daha az yakalanacaksınız. Düzenli uğraştığınız fitness tarzı bir spor varsa bunu squat ile destekleyerek performansınızı artırabilirsiniz. Ayrıca sakatlık riskinizde azalacaktır

 

Yorumlar