Taze peynir ve kaşar peyniri arasında ne fark var?

İkiside sütten oluşuyor ama tadlarıda görünüşleride birbirinden çok farklı! Taze peynir ve kaşar peyniri arasında bakın ne fark var...

Taze peynir ve kaşar peyniri arasında ne fark var?

İkiside birbirinden lezzetli olan kaşar peyniri ve taze peynir! Hangisini daha çok seversiniz? İtiraf etmeliyiz ikiside sabah kahvaltılarınun vazgeçilmezi. Bir tercih yapmanız gerekse hangisini seçerdiniz bilmiyoruz ama besin değerleri açısından son derece zengin bu iki peyni birbirinden ayıran noktalar bakın neler...

 

Kaşar peyniri

Karbonhidrat: 2.57 gram
Protein: 27 gram
Yağ: 25 gram
Kalsiyum: 668 gram
Demir: 0.13 mg

Taze peynir

Aynı süt ve aynı maya kullanılarak elde edilen bu peynirleri ayıran en temel nokta yapım aşamasındaki sıcaklıktır. Beyaz peynir üretimi sırasında süt sıcaklığı 85-90 dereceye çıkar. Bu sıcaklık oranı kaşar peynirinde ise 60-65 derece arasındadır.

Peyaz peynirin üretim aşamasındaki sıcaklığı, peynirin protein oranını da etkiler. Bu protein azalması sebebiyle peynirin yapı kazanması için kalsiyum gereklidir. Bu nedenle süte bir miktar kalsiyum kazeinat eklenir. Beyaz peynirin kaşar peynire oranla daha sert olmasının sebebi de budur.

Dolayısıyla kaşar peynirinin besin değerleri daha yüksektir. Beyaz peynirin tuz oranı da kaşar peynirine göre daha yüksektir. Ancak kaşar kaşar peynirinin aşırı tüketimi vücutta yağlanmaya sebep verir ve diyet listelerinde pek önerilmez. Kontrollü tüketmek gerekir.

 

Yorumlar