Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, stresin azaltılması için neler yapılmalı?

Bir çok çift bazı nedenlerden dolayı çocuk sahibi olmak için dolaylı yollara ve doktor desteği almaktadır. Tüp bebek tedavisi bunlardan bir tanesidir.

Tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, stresin azaltılması için neler yapılmalı?

Gün geçtikçe yenilenen ve gelişen teknoloji ile beraber çocuk sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olabiliyorlar. Ancak bu tedavide olabildiğince stresi hayatlarından çıkarmaları gerekemektedir. Peki bu nasıl olur? Tüp bebek tedavisinde stresten uzak durmak için ve tüp bebek tedavisi hakkında Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr.
Erhan Karaalp, konu hakkında gerekli bilgiyi verdi...

STRESİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE TUTMALISINIZ...

Bilimsel olarak yayınlarla kanıtlandığı için artık biliyoruz ki; tedavi başlamadan
önceki değil ama tedavi sırasındaki stres düzeyi ki bu hem güncel stres skorlama testleri hem de anne adayı kan stres hormonları düzeyleri ile değerlendirilmiştir- tüp bebek tedavilerindeki hem gebelik oranlarını hem canlı doğum oranlarını düşürüyor.

Her 100 çiftten ortalama 60’ının gebe kalması gerekiyorken, mutlu sona ulaşan çift sayısı 50’de kalabiliyor ve bu azımsanmayacak kadar ciddi bir oran olarak karşımıza çıkıyor. Tam aksine stresi bireysel ya da profesyonel bir destekle azaltmak için verilen aralar ise bu başarıları arttırıyor. Öyleyse nasıl ilerlemeliyiz? Cevap çok basit; tedavi öncesinde stresin kaynağını ve
kaynaklarını bulmalı, bunları tamamen yok edemesek de bizi etkileyen en düşük seviyeye çekmeliyiz.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE STRESİN ÖNÜNE GEÇEBİLMEK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

İlk olarak stres yaratan kaynakları bulun, kontrol edilebilir olanlarını kontrol altına alın. Değiştiremeyeceğiniz kaynakları ise kabul etmeye çalışın ama bunları tetikleyen faktörlerden de uzak durun. Tedavi süresince mutlaka size güven veren ve kendinizi rahat hissettiğiniz bir doktorla ve ekibiyle yolunuza devam edin. Her
aşamada doktorunuzdan tedavinizin seyriyle ilgili bilgiler alın, soru sormaktan korkmayın. Stres yönetimi konusunda doğru kaynaklardan bilgilenin, etkili başa çıkma, rahatlama, nefes tekniklerini öğrenin.

Yine de stresle başa çıkmakta zorluk yaşarsanız tedavi öncesinde veya sırasında psikolojik danışmanlık alın. Yoga, meditasyon ya da akupunktur da bir seçenek olabilir. Tedavinizi en yakınlarınız dahil kimseyle paylaşmayın. Sorularıyla size birer stres faktörü olmalarına izin vermeyin. Kendinize zaman ayırın ya da bir hobi edinin. Bu sizin odağınızı tedaviden farklı bir noktada tutar. Bu aşamada en önemlisi çiftlerin birbirlerine gösterdikleri anlayış; anne ve baba adayı olarak önce birbirinize karşı anlayışlı olun ve uyum içinde hareket edin. Birbirinize her aşamada destek olmalısınız.

Yorumlar