'Uluslararası' doğum kontrol palavraları

Türkiye'de gençlerin neredeyse üçte ikisi banyo yapmanın hamile kalmayı engelleyebileceğini düşünüyor. 'Burası Türkiye olur öyle' diyerek önyargılı olmayın, çünkü dünyada da durum farklı değil.

'Uluslararası' doğum kontrol palavraları

Bayer Schering Pharma tarafından 25 ülkede 15 - 24 yaş arası 5 bin kişi arasında yapılan araştırmanın en çarpıcı sonucu, gençler arasında 'korunmasız' cinsel ilişki oranı giderek artıyor.

Araştırmaya göre, modern korunma yöntemleri konusunda gençlerin kafa karışlığı devam ederken, bu gençlerin %45'i herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmıyor.

İşin garip olan tarafıysa, özellikle Türkiye'de gençlerin çoğu banyo yapmanın hamile kalmayı engelleyebileceğini düşünüyor.

'Geri çekilme' hala etkin

Araştırma, gençlerin doğum kontrolü konusundaki bilgileri ve günlük yaşamlarında yaptıkları arasında önemli bir aykırılık olduğunu vurgularken, 'geri çekilme yöntemi'nin araştırmaya dahil olan bütün bölgelerde hala etkin olarak kullanıldığını ortaya koyuyor.

Neden korunmuyorlar?

Bu soruya araştırmaya dahil olan birkaç ülkeden örnek vererek cevap verelim:

Tayland: Bu ülkede, gençlerin üçte birinden fazlası, doğum kontrol yöntemlerinden herhangi birini kullanmamalarının nedenini 'uğraştırıcı olması' olarak açıklıyor.

İngiltere - Norveç: Trajikomik bir gerekçeye sahip bu ülkelerin gençleri: "Alkol kullanıyoruz ve bu yüzden unutuyoruz!"

Latin Amerika ülkeleri: 'İnsanlar konuşa konuşa anlaşır' diye boşuna dememişler. Latin Amerika ülkelerinde kadınların %60'ı, erkeklerin de %55'i partnerleriyle doğum kontrolü hakkında tartışmaktan çekindiklerini dile getiriyor.

Rusya: Araştırmaya göre birçok bölgede, doğum kontrol yöntemleri hakkında hala yanlış inanışlar bulunuyor. Rusya da bunlardan biri. Bu ülkede yanıt verenlerin çoğu, 'geri çekilme' yönteminin güvenilir olduğuna inanıyor.

Peru: Yanıt verenlerin beşte biri regl döneminde ilişkiye girmenin etkili bir doğum kontrol yöntemi olduğunu düşünüyor.

Türkiye: Ülkemizde ise gençlerin üçte birinden fazlası cinsel ilişki sonrasında banyo yapmanın hamile kalmayı engelleyeceğini düşünüyor.

Yorumlar