Uykuda insan sağlığını tehlikeye sokan uyku apnesine dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Yusuf Can, uyku sırasında hayatınızı tehlikeye atan uyku apnesinin belirtilerini ve tedavisini anlatıyor...

Uykuda insan sağlığını tehlikeye sokan uyku apnesine dikkat!

Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun kısa aralıklarla durmasına neden olan ve son yıllarda giderek artan çok ciddi bir sağlık sorunudur. Bu rahatsızlığı yalnızca şiddetli horlama ve uykuda nefessiz kalmak şeklinde algılamak yanlış olur. Uyku apnesi kişinin genel sağlığına olan zararının bilinmesi ve mutlaka vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir.

Erkeklerde daha fazla görülür

Uyku apnesi, erkeklerde daha sık görülmekle beraber kilo fazlası olan kişilerde yaşın ilerlemesiyle birlikte artış gösterir. Uyku boyunca nefes almanın kesilip tekrar başlamasıyla ortaya çıkan ve oldukça ciddi sorunlarına yol açan uyku bozukluğu rahatsızlığıdır. Uyku apnesi sorunu olan kişiler gün içinde aşırı uyku hali, odaklanma zorluğu, boğaz ağrısı, huzursuz uyku, geceleri nefes darlığı ya da tıkanma, yüksek tansiyon ve çarpıntı gibi sorunlar yaşanabilir.”

Uyku apnesinin teşhisi

“Uyku apnesi polisomnografi   denilen uyku testi ile ölçülür. Uyku sırasında uzmanlar tarafından takibe alınırsınız. Uyku testi ile uyurken kalp hızınınız ve nefes alışverişiniz takibe alınır. Kandaki oksijen seviyeniz ölçülür. Uyku merkezinde yapılan ortalama 8-9 saatlik bir uykuda  gözlem  sonucunda doktorunuz uyku apnesi teşhisini belirler. Uyku öncesi tetkikler için hastamıza  elektrodlar  bağlanır. Yaklaşık 6 saatlik bir uyku kaydınız alınır.  Uyku yoksunluğu hafıza problemleri, konsantre olma sorunları ve ruhsal bozukluklar da dahil olmak üzere birçok sorunlara yol açar. Aynı zamanda sürüş sırasında kaza yapma riskini de artırır.”

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Yusuf Can “Solunum durduğunda kandaki oksijen seviyesi de düşer. Bu düşüş, kalbin çalışmasını etkiler kardiyovasküler sistemi zorlar. Uyku apnesi olan kişiler düzensiz kalp atışları bağlı tansiyon ve diyabet hastası olma riski daha yüksektir. Tedavi edilmeyen uyku apnesi sorunu kalp krizi ve inme riski taşır. Tedavide yumuşak damağı sertleştirmek için bazı ilaçlar kullanılabilir. Bunun dışında ağız ve çene protezleri, horladığı zaman uyarıcı etki yapan apareyler, burun içine uygulanan burun açıcı ilaçlar verilebilir. CPAP, cerrahi tedavi dışı seçeneklerde en çok kullanılan yöntemdir. Burundan hastaya bir makine yardımıyla basınçlı hava verilir. Kişinin diğer sorunlarına göre bademcik, geniz eti, yumuşak damak, büyük ve küçük dil, burun ve çene sorunları ameliyatla tedavi edilebilir.”

Yorumlar