Vajinismus nedir? Vajinismus tedavisinde ne kullanılır?

Vajinismus yani halk dilinde ilk gece korkusu nedir ve tedavi yöntemi nelerdir sizler için derledik...

Vajinismus nedir? Vajinismus tedavisinde ne kullanılır?

Halk arasında ilk gece korkusu olarak bilinen; tamamen kadınlarda görülen cinsel bir işlev problemi olan vajinismus, vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanmaktadır. Vajinismusun fiziksel bir sorundan kaynaklandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ebru Ünal, “Bu şikayeti olan kadınların en temel belirtisi ilişkiye girmeyi engelleyen bir dokunun olduğunu hissetmeleridir. Bunun sebebinin kızlık zarı olduğuna inanılmış ve yıllarca bu rahatsızlığın tedavisinde kızlık zarının cerrahi ile bozulması gibi yaklaşımlar kullanılmıştır. 

Ebru Ünal, hastalığın sebebinin istemsiz kas kasılması olduğu için kası gevşetmenin ağrıyı geçirecek bir çözüm yolu olduğunu vurgulayarak “Son 10 yılda bu hastalığı olan kadınlara, ağrı hissettikleri pelvik taban kaslarının içine botulinum toksini injeksiyonu yapılmaya başlandı. Hatta şu anda Amerikan Kadın Doğum Derneği botoks uygulamasının klinik kullanımının arttırılmasının, ilişkide ağrı hisseden kadınlara daha ciddi şekilde yardımcı olacağını yayınlamıştır." şeklinde konuştu. 

Vajinismus teriminin, pelvik miyofasiyal ağrı ile değiştirilmesinin bu hastalığı olan kadınlara daha iyi geleceğini düşündüğünü dile getiren Dr. Ünal, "Çünkü bu hastalığın psikolojik olduğunu sanmaları nedeniyle kendilerini çok suçluyor ve hatta eşleri veya ailesi dahi kadının rol yaptığını düşünüyor, bu da kadını daha da yıpratıyor. Yıllar süren psikoterapi sonucu başarı elde edemeyen ve bu hastalıkla yaşamak zorunda kalan çok kadın oldu. Artık ağrının sebebinin fiziksel bir soruna dayalı olduğunu bilmek çiftlerin tedavi ile ilgili ümitlerini daha da arttıracaktır.” ifadesini kullanmıştır.

Yorumlar