Varis nedir belirtileri nelerdir neden olur tedavisi varmıdır?

Bacaklardan dışarıya fırlayan damarlar son derece rahatsız edici değil mi? Prof. Dr. Erdal Aslım varislerden kurtulmanın yollarını anlattı...

Varis nedir belirtileri nelerdir neden olur tedavisi varmıdır?

Varis bir hastalık değil aksine, en sık olarak toplardamar yetersizliği olmak üzere birtakım nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir deformasyon halidir. Genellikle toplardamarların kapakçıklarında ortaya çıkan sorunlar yüzünden olur. Kapakçıklar işlevlerini yeterince yapamayınca kan, yer çekiminin de etkisi ile bacaklardaki damarlarda birikiyor. Damar içinde oluşan basınç artışı kronik hale dönüştüğünde de toplardamarlar elastikiyetini kaybederek genişliyor ve dışarıdan gözle görülür hale geliyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Damarlarda belirginleşme, kıvrımlaşma
Bacaklarda ortaya çıkan şişlik
Günün ilerleyen saatlerinde artan ağrı, ağırlık dolgunluk hissi ve kramp,
Kaşıntı, ayak tabanlarında yanma ve ilerlemiş dönemlerde ödem
Ciltte renk değişimi ve yaralar
Yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi spor türler yapılabilir.
Bir saatten uzun süre oturmaktan kaçınılmalıdır.
Sabit pozisyonlarda ya da ayakta çalışılıyorsa hareket etmeye özen gösterilmelidir.
Dinlenirken ayaklar yüksekte tutulmalıdır.


KİMLER RİSK ALTINDA?

Ailesinde varis hikayesi olanlar, aşırı kilolular, sabit pozisyonda çalışanlar, östrojen hormonu içeren ilaçlar kullananlar, zorlu veya sık hamilelik dönemi geçirenler, günlük hayatında 5 santimden yüksek topuklu ayakkabı giyenler, risk grubundaki mesleklerde çalışanlar (Öğretmen, bankacı, hostes, satış personeli gibi) risk altındadırlar.

TEDAVİ

Bazı hastalarda sorun sadece kılcal damarlarda sınırlı kalırken, bazılarında damarlar kıvrımlaşıp kalınlaşabilir. Tedavinin şekli varisin evresine, hastanın şikayetlerine, yaşam kalitesine yaptığı etkiye göre belirlenir. Tedavi sadece cilt üzerindeki yüzeysel damara, daha derinden seyreden ana sistemlere veya her ikisine birden uygulanan kombine tedaviler şeklinde de olabilir.

 NASIL ÖNLENİR?

Yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi spor türler yapılabilir. Bir saatten uzun süre oturmaktan kaçınılmalıdır. Sabit pozisyonlarda ya da ayakta çalışılıyorsa hareket etmeye özen gösterilmelidir. Dinlenirken ayaklar yüksekte tutulmalıdır.

Yorumlar