Varisten korunma yolları ve tedavisi nedir egzersiz şart!

Varisten korunma yolları ve tedavisi nedir? Uzmanlar uyarıyor! Yorgunken bile spor yapmayı ihmal etmeyin. Varisten korunmak için egzersiz şart. İşte nedeni!

Varisten korunma yolları ve tedavisi nedir egzersiz şart!

Varisten korunma yolları ve tedavisi nedir? Varis çağımızın hastalığı olarak bilinmektedir. Varisin eskiden uzun süre ayakta kalan kişileri etkilediği biliniyordu. Şimdilerde ise artık aynı oranda uzun süre oturarak çalışanları da etkilediği ortaya çıktı. Uzmanlar uyarıyor! Varisten korunmanın en etkili yolu hareket etmektir.  Yorgunken bile egzersiz yapmayı ihmal etmemeniz gerekiyor. İşte varisten korunma yolları ve varis tedavisiyle ilgili tüm merak edilenleri Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak'tan öğrendik. 

UZUN SÜRELİ AYAKTA KALAN YA DA OTURAN KİŞİLERDE GÖRÜLÜYOR 

Varisler modern yaşamın bacaklardaki izlerdir.  Varisler eskiden öğretmen veya doktor hastalığı olarak bilinmekteydi. Şimdilerde ise ofiste saatlerce hareketsiz oturarak çalışan kişilerinde kabusu haline gelen bir hastalık oldu. Eskiden sadece uzun süreli ayakta kalanlarda görülen bir rahatsızlık olarak bilinen bu hastalık aslında sürekli oturanlarda da görülen bir rahatsızlıktır. Uzmanlar uyarıyor! Asıl yorgun olduğunuzda egzersiz yapın! Ayaklarınızı günde 3 kez, 5’er dakika 70 derece yukarı kaldırın

İLERLEMİŞ VARİSLERİN SEBEBİ GENETİ GEÇİŞTİR 

Varis için kimler risk altında konusu günümüzün koşullarıyla birlikte değişiklik göstermektedir. Eski zamanlarda varis hastalığının doktor ve öğretmenlerde görüldüğü bunun içinde doktor ve öğretmen hastalığı olarak biliniyordu. Am artık yaşam koşullarının değişmesiyle de birlikte bu hastalık ofiste hareketsiz oturanları da vurdu. Nasıl ki uzun süre ayakta duranlarda görülüyorsa aynı zaman da uzun süre hareketsiz oturanlarda da görülmektedir. Ciddi seviyede ilerlemiş olan varislerin en büyük sebebi genetik geçiştir.

SÜLÜK TEDAVİSİ GİBİ ÇAĞ DIŞI YÖNTEMLERİ UYGULAMAYIN 

Varis bir damar hastalığıdır ve tedavisi kalp ve damar cerrahı tarafından yapılmalıdır.Sülük tedavisi veya diğer çağ dışı tedavi yöntemleri varis için uygun yöntemler değildir. Varisi için sülük tedavisi yapıp çok ciddi enfeksiyon sorunları ile karşılaşılıyor. 

VARİSİ ÖNLEMENİN EN ETKİLİ YOLU HAREKETLİ YAŞAMDAN GEÇİYOR

Varisi önlemenin en etkili yolu hareketli yaşamaktan geçiyor. Varis ile ilgili şikayetler en çok gün sonunda ortaya çıkıyor. Ayaklarda ağırlık hissi, şişlik, gece ayağa kramp girmesi, ayak bileğinde kaşıntı, ayak tabanında yanma ve sürekli ayakları oynatma isteği varisin başlıca belirtilerindendir. Yorgunum deyip egzersizi bırakırsanız eğer şikayetleriniz daha çok artacaktır. Gün sonunda bütün bu şikayetlerin üzerine egzersiz yapan kişiler, eve rahatlamış bir şekilde dönüyorlar. Ama yoruldum, gidip evde oturayım, derseniz gece boyunca ağrılarınız devam edecektir. Bu nedenle ne kadar yorgun olursanız olun asla egzersizi bırakmayın. 

BACAK ULTRASONU ÇEKTİRİN 

Bir türlü damar hastalığı olan varisin tedavisini yapacak olan doktor kap ve damar cerrahıdır. Bu tedaviye başlanmadan önce bacak ultrasonunun çekilmesi çok önemlidir. İç damarları görmeden etkin bir tedavi uygunlanması mümkün değildir. İç varis sorunu çözülmeden varis sorunu ortadan kalkmayacaktır ve varis gittikçe büyüyecektir.Bu nedenle iç varis olup olmadığını tespit etmek çok önemlidir. İç varisin tek bir mekanizması yoktur. Genelde varisler kapak yetmezliğine bağlı bağlı olarak görülüyor fakat kimi zaman bir takım başka nedenleri de olabiliyor. Bu nedenleri birbirinden ayırt edip, nedene yönelik tedavi yapmak başarılı sonuçlar elde etmek açısından önemlidir. Erken dönem varis şikayetleri varken veya bunlarla birlikte bacakta görsel olarak örümcek ağı gibi olan kılcal varisler bulunduğunda bacak ultrasonu ile bir iç varis tespit edilebilir. Varise sebep olan ana damar dolaşım dışı bırakılır.

AMELİYATLA YAPILAN İŞLEM TEK BİR İĞNE İLE YAPILIYOR 

Varis tedavisi için artık ameliyata ihtiyaç duyulmuyor. Varis işlemi olarak adlandırılan bu işlemle kesisiz ve dikişsiz, günü birlik bir işlem yapılıyor. İşlemde de doppler eşliğinde, varise sebep olan damar devre dışı bırakılıp, dolaşım derin damara veriliyor. Eskiden yapılan o damarı kasıktan kesip, derin damardan ayırmak ve içerden çekip çıkarmaktı. Çok ilerlemiş varislerde hala bu yöntem kullanılıyor. Ameliyatla yapılan işlem tek bir iğne ile yapılabiliyor. Damarı kapatmak için radyo frekans ve lazer gibi bazı enerji kaynaklarından faydalanılıyor. Varis erken dönemde tedavi edildiğinde ameliyatsız çözümleniyor ve hastalar çok daha rahat ediyorlar. Oluşacak büyük varislerin de önüne geçiliyor. Varis tedavisi günü birlik olarak uygulanıyor. Tedaviden sadece birkaç saat sonra hasta evine dönebiliyor

Yorumlar