Vitamin ve mineral arasındaki farklar nelerdir doğru bilinen yanlışlara dikkat!

Yaşam kalitesini arttırmak için vücudun vitamin ve minerallere ihtiyacı var ancak konu hakkında doğru bilinen yanlışlar kafanızı karıştırıyor olabilir.

Vitamin ve mineral arasındaki farklar nelerdir doğru bilinen yanlışlara dikkat!

Kaliteli bir yaşam için vücudun çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Vücudun dengesini sağlamak için dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Acak uzmanlar vitamin ve mineraller hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çekiyor. Elmaelma.com okurları için Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, vücudumuz için gerekli olan vitaminlerle ilgili bilgiler verdi.

VİTAMİN VE MİNERALLER ARASINDA NASIL BİR FARK VAR?

Mineraller hücreleri destekliyor ve vücudunuzun farklı bölümlerinin işlerini yapmasına yardımcı oluyor. Vitaminler, A, B, C, D, E ve K harflerinin harfleri ile bilinir. Minerallerin örnekleri, kemiği oluşturan ve kan pıhtılaşmasını sağlayan kalsiyumu ve kanın oksijen taşımasına yardımcı olan demiri içerir.

DOĞRU BİLDİKLERİMİZ ASLINDA...

Bazı vitaminlerle ilgili yanlış bilgilerin çok yaygın olduğunu ifade eden Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, bunlardan birinin de “C Vitamini soğuk algınlığını engeller” şeklindeki bilgi olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, “Araştırmacılar, 10 yıldan fazla bir süreden fazla bulguları incelediğinde, C vitamini mega dozlarının çoğu insan için soğuk algınlığını engellemediğini gördüler. Bazı çalışmalar, semptomları biraz daha hızlı aşmanıza yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

EN İYİ C VİTAMİNİ KAYNAĞI PORTAKAL DEĞİL KIRMIZI BİBER!

Turunçgiller, C vitamininin en iyi bilinen kaynağı olabilir ancak diğer birçok meyve ve sebzede de bulunur. Çoğu yetişkinin günde 75 ila 90 miligram arasında alması gerekir. Bir yarım fincan tatlı kırmızı biber ise yaklaşık 180 cl portakal suyuyla aynı oranda C vitamini içerir.

VÜCUDA ENERJİ VERMEK İÇİN B12 VİTAMİNİ DEĞİL...

“B 12 vitamini enerji verir” şeklindeki bilginin de yanlış olduğunu kaydeden Dr. Güzin Oğuz Yıldırım, “Bu yanlış bir inanıştır. Yeterli B12 almak kesinlikle önemlidir. Çok azı kol ve bacaklarınızda ağrıya, kansızlığa, hafıza kaybına, baş dönmesine ve vücudunuzda karıncalanmaya neden olabilir. Fakat bunu almanın sizi daha fit yaptığını veya size daha fazla enerji verdiğine dair çok az kanıt var. Et, balık veya süt ürünlerini içeren bir diyetle yeterli miktarda B12 alabilirsiniz” uyarısında bulundu.

HERŞEYİN FAZLASI ZARAR!

Takviyeler yeterli besin aldığınızdan emin olmanız için iyi bir yol olabilir ancak çok fazla almanız durumunda birçok vitamin ve mineral zehirli olabilir. Fazla alınan A vitamini mide bulantısı, kusma ve karaciğer hasarına neden olabilir. Çok fazla D vitamini alımı zayıflığa, kalp ritim problemlerine ve baş dönmesine neden olabilir. Vücut A, D, E, K ve demir vitaminlerini depoladığından fazlalık organlarınızda ve dokularda birikebilir ve böbreklere, karaciğere, kalbe ve beyne zarar verebilir.

KEMİK SAĞLIĞI İÇİN BU VİTAMİNLER ÖNEMLİ!

 Kemik sağlığının korunmasında kalsiyum, D ve K vitaminleri, potasyum ve magnezyumun önemli rol oynadığını ifade eden Dr. Yıldırım, “D vitamini ve kalsiyumun önemini hepimiz biliyoruz ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, Magnezyum, Potasyum ve K vitaminin de çok önemli olduğunu vurguluyorlar. Özellikle, eğer osteoporoz adı verilen kırılgan, incelen kemikler gibi bir riskiniz varsa doktorunuz kalsiyum ve D vitamini takviyesi önerebilir” dedi.

Yorumlar