Vitiligo nedir stres hastalıkta etkin rol oynuyor!

Vitiligo nedir? Genetik sebeplerin, aşırı stres ve üzüntünün ortaya çıkardığı halk arasında "beyazlama hastalığı" olan vitiligo hakkında merak edilenler!

Vitiligo nedir stres hastalıkta etkin rol oynuyor!

İnsan derisinin pigment kaybından kaynaklanan halk arasında beyazlama hastalığı olarak bilinen Vitiligo nedir? Neden olur? Tedavi yöntemleri nelerdir? gibi soruların cevabını merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre! İşte beyazlama hastalığından kurtulma yolları!

PİGMENT YETERSİZLİĞİ SONUCU BEYAZ ALANLAR OLUŞUR

Derimize rengini veren melanosit hücreleri vardır.Bunlar pigment üretmektedir. Ama zaman zaman, çeitli sebeplerden dolayı bu melanositlerin hasar görmesi sonucu, pigment üretilemez.Pigment yetersizliği sonucu deride, dağınık ve yama şeklinde sınırları belli olan beyaz alanlar oluşur.Bu beyazlık süt kadar beyazdır.Bu lekelerin büyüklükleri değişiktir; nokta kadar ya da 2-3 madeni para büyüklüğünde olabilir.

vitiligo

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN BOZULMASI SONUCU ORTAYA ÇIKTIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Bu hastalığın ortaya çıkmasının sebebi, deriye rengini veren melanosit hücrelerin azalması sonucu pigment üretilememesidir. Bu hücrelerin vücutta neden eksildiği kesin olarak bilinmese de konuyla alakalı bazı teoriler üretilmiştir. Genlerde ortaya çıkan bazı bozukluklar, bağışıklık sisteminin bozulması sonucu vücudun melanositleri yıkması,bu hücrelerin kendi kendini yok etmesi gibi nedenler yüzünden melanositlerin azaltığı düşünülmektedir. 

vitiligo

STRES HASTALIKTA ETKİN ROL OYNAR

Hastalığın ortaya çıkmasında ya da şiddetlenmesinde etkili olan faktörler; Güneş yanması, stres, bazı hastalıklar ve çarpma gibi faktörler bu hastalıkta etkin rol oynar.Tabiki kalıtsal faktörleri de unutmamak gerekir. Aile öyküsünde bu hastalığın olması da bir risk faktörüdür.

YAMA ŞEKLİNDE BEYAZ LEKELER GÖRÜLÜR

Vitiligonun ilk belirtisi, deride yama şeklinde görülen beyaz lekelerdir. Bu beyaz lekeler süt beyazına benzetilmektedir. Bazı durumlarda vücudun tamamı beyazlar. Bu beyaz alanlardaki kıllarda da beyazlaşma olabilir.Koyu tenli kişilerin rahatlıkla farkettiği bu durum, açık tenlilerin de güneşte bronzlaşması sonucu dikkat çekecek düzeydedir.

HASTALIĞIN SEYRİ VE BELİRTİLERİ FARKLILIK GÖSTERİR

Hastalığın şekli ve seyri herkeste farklıdır. Lekelerin olduğu yerde bazı esmerlikler meydana gelebilmektedir. Bunun nedeni hala o bölgede bir miktar pigment olmasıdır.Vitiligolu kişilerde pigment kaybı, hastalık ortaya çıktıktan bir süre sonra durur.Yani pigment miktarı sabit kalır. Sonra tekrar pigment kaybı ortaya çıkabilir ve bu şekilde devam eder.Hastalık ilerler ve hasta eski rengine kavuşamaz.Derinin renginin tamamen değişmesi yani vücudun tek renk olması hastalığın geçtiği anlamına gelmez. Vitiligo devam etmektedir.

TEDAVİDE EN ETKİLİ YÖNTEM ULTRAVİYOLE IŞIK TEDAVİSİDİR

Bu hastalığın tedavisinde hastanın dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Hastalığın tedavisi melanosit hücrelerinin normale döndürülmesiyle gerçekleşmektedir. Bunun içinde bazı ilaç ve kremler kullanılmaktadır. Fakat son zamanlarda uygulanan en etkili yöntem lokal ultraviyole B (UVB) ışık tedavisidir.Yeni ve gelişmiş bir yöntemdir. B u ışık tedavisi sadece lekelerin olduğu bölgelere uygulanır.Böylece vücudun diğer bölgelerinin oluşacak yan etkilerden korunması amaçlanır.Bu tedavi için bir kaç seans yeterli olmamaktadır. En az 10 seansta hastalığa cevap alınmaktadır.Bu seanslardan sonra hasta normal yaşamını sürdürebilmektedir. Haftada 2-3 seans uygulanır.Bunun dışında krem tedavisi uygulanmaktadır. Fakat yüze uygulandığında dikkat edilmesi gerekir.Çeşitli yan etkileri olabilir.

GÜNEŞ HASTALIĞIN ŞİDDETLENMESİNE NEDEN OLUR 

Bu hastalığa sahip olanların güneşe dikkat etmesi gerekiyor. Güneşe çıkarken yüksek koruyucu faktörlere sahip krem kulanılmalıdır. Çünkü vitiligolu kişilerde güneşe karşı savunma azalmıştır. Ortaya çıkan güneş yanıkları,hastalığın şiddetlenmesine neden olur. Bu tedavilerin hepsi hastanın yaşı, maddi durumu, hastalığın şiddeti göz önüne alınarak yapılır. Her hastaya aynı tedavi şekli uygulanmaz.Tedavi sonucu elde edilen başarı genellikle yüz bölgesindeki lekeler içindir.Eller ve ayaklar tedaviye geç yanıt vermekte ve düzelmesi gecikmektedir.Zaten hastayı da en çok rahatsız eden yüz bölgesi olduğundan, tedaviyle sevindirici sonuçlar alınmaktadır.Hastalığın genital bölgede görülme sıklığı da fazladır. 

 

Yorumlar