Vücudun yükünü çeken sağlıklı dizler için 5 tavsiye!

Dizlerimiz ömür boyu yükümüzü çekiyor. Aldığınız her kilo dizlere 4 kilo olarak yansıyor. Yani 50 kiloysanız merdiven çıkarken dizlerinize binen yük 4’e katlanıyor.

Vücudun yükünü çeken sağlıklı dizler için 5 tavsiye!

Sağlıklı dizlere sahip olmanın bir numaralı kuralı sağlıklı bir kiloda kalmak. Genelde kadınlar çok sıklıkla diz ağrısından şikayet eder. Aldığınız her kilo merdiven çıkarken veya yürürken dizlerinize 4 kilo olarak yansır.

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa,  pek çok insanın ortak şikayeti diz ağrısını önleyecek 5 sağlıklı öneride bulunuyor:

Merdivenlerden zıplayarak inip çıkmayın!

Zıplayarak merdiven inmek sizin diz ekleminizin üzerine ciddi bir stres bindirir. Örneğin 60 kg iseniz, bu ortalama olarak dizlerinize 240 kilogram biniyor demektir. Merdiven inip çıkarken destek almak için tırabzanlardan tutunarak binen yükü azaltabilirsiniz.

Çimler ve Arnavut kaldırımlarında gezmeyin!

Eğer osteoartritiniz veya herhangi bir diz yaralanmanız varsa, çim veya arnavut kaldırımı yerine, yaya kaldırımı veya zemini özel tasarlanmış yerleri tercih edin. Çünkü yumuşak ve desteksiz zeminler dizlerinize daha fazla yük bindirerek yaralanma riskini arttırır.

Egzersizde aşırıya kaçmayın!

Egzersizleri yaparken 90 derecenin üzerinde dizlerinizi bükmeyin ve dizlerinizin ayaklarınıza paralel olduğundan emin olun.

Uyluklarınızın iç kısmını da çalıştırın!

Bacağınızın iç kısmındaki kasların kuvvetli olması yürürken binen streslerin azalması ve dolayısı ile dizinizin daha fazla zorlanmaması için önemli. Bu çalışmaya başlamanın en kolay yolu; her oturduğunuzda dizlerinizi birbirine doğru iterek iyice sıkıştırın ve bu pozisyonda 5 saniye bekleyin. Bu egzersizi dilediğiniz kadar yapın.

Bisikletin selesini çok alçak ayarlamayın!

Pedal en aşağı pozisyonda iken bacağınızın tamamen düz olduğundan ve selenin yeterince yüksek olduğundan emin olun.

Yorumlar